İçi tüylü olan kuşburnu, gülgiller familyasına ait bir bitki türüdür. Kuşburnu Avrupa, Afrika ve Asya başta olmak üzere tüm dünyada kolaylıkla yetişen bir bitkidir. C vitamini açısından en zengin meyve olan kuşburnu Türkiye’de ise doğal olarak yetişir. Pek çok alanda kullanılan kuşburnu, faydalı bir besin olması nedeniyle tarımı da yaygın olarak yapılan bitkiler arasında yer alır.
İklim İsteği
Kuşburnu bitkisi her bölgede yetişebilen bir bitki olduğu için çeşitli iklim koşullarına uyum sağlayabilir. Bu nedenle kuşburnu bitkisi aşırı sıcaklara ve soğuklara dayanıklıdır. Deniz seviyesinden 2500 metre yüksekliğe kadar her türlü alanda kuşburnu rahatça yetişebilir.
Toprak İsteği
Kuşburnu bitkisi aynı zamanda her türlü toprakta yetişebilen bir bitkidir. Her türlü toprakta yetişebilmesine rağmen en iyi sonucu yapı olarak gevşek ve geçirgen topraklarda verirler. Ayrıca organik madde yönünden zengin topraklarda iyi verim sağlar.
Ekimi
Kuşburnu tohumları kolay çimlenme özelliğine sahip değildir. Bu nedenle tohumdan kuşburnu yetiştiriciliği pek tercih edilmez. Bir diğer üretim de çeliklemeyle yapılandır. Bu işlem sonbahar sonu kış başlangıcında ağacın dalının kesilmesi ve köklendirilmesi şeklinde yapılır. Çelik ile üretim kuşburnu için en ideal üretim şeklidir. Bu şekilde üretilen fidanlar daha sonra toprak ile buluşur ve verimli ürünler elde edilebilir.
Gübreleme İsteği
Kuşburnu her bitkide olduğu gibi gübreleme olduğu zaman daha çok ürün verir. Kuşburnu gübrelendiği zaman yeni sürgünler geliştirip meyvelerin iriliğini ve kalitesini arttırır. Kuşburnu yetiştiriciliğinde kullanılan gübre ile çalı başına 4.66 kilo olan verim 7.58 kiloya çıkar. Kuşburnu özel olarak gübre istemez. Toprak analizleri sonucu toprağın eksik olduğu kadar gübre atımı yeterli olur.
Hasat Zamanı
Kuşburnu hasadı meyvelerin olgunluğa erişme sürelerine göre farklılık gösterir. Meyvelerin yüksek oranda C vitamini içermesinden dolayı hasat için meyvelerin tam olarak erginliğe eriştiği dönem takibi yapılmalıdır. Meyveler genellikle Ağustos ve Ekim ayları içerisinde toplanır. Hasat yapılan meyveler ise temiz kaplara toplanır ve direkt olarak pazarlara ya da depolama sahalarına götürülür.,