Kuşkonmaz Eğreltiotu Hakkında Genel Bilgiler
Kuşkonmaz eğreltiotu ( Kuşkonmaz sprengeri ) yaygın ve hızlı büyüyen bir ağaççıktır. Buna bir eğreltiotu denir, ancak aslında zambak ailesinin bir üyesidir. İnce iğne benzeri yaprakları ve üç ayak uzunluğunda büyüyebilen arching sapları vardır. Yetişkin eğreltiotu beyaz veya pembe çiçekleri filizlendirir ve yeşil yenilebilir çilek yetiştirir. Bir kuşkonmaz eğreltiğine düzgün bir şekilde bakmak için doğru ortamı yaratmalısınız, bitkiyi yaymanız ve düzenli olarak bakım yapmanız gerekir. Kuşkonmaz Eğreltisinin tüm parçaları yutulduğunda toksik kabul edilmelidir. Yeşillik ile temas cilt tahrişine neden olabilir.
Kuşkonmaz Eğreltiotu İçin Doğru Ortamı Ayarlamak
Kuşkonmaz eğrileri, kapalı veya açık bitkiler olabilir. Onları bir saksıya koymanız, dışarıda asmanız veya doğrudan yere dikmeniz sizin seçiminizdir. Bitkinin büyümesine olanak tanıyan bir açık alan seçtiğinizden emin olun. Kuşkonmaz eğreltisinin yerini değiştirirken iyi düşünmelisiniz. Ani yer değişikliği onlar için zararlı olabilir. Bu yüzden kademe kademe yer değiştirmelisiniz. Örneğin içeriden dışarıya alacaksanız, içeride daha az ışık aldığı için doğrudan güneşin altına koymayınız. Önce orta bir alan seçin ne tam güneş alan bir yer ne de içerideki gibi güneş almayan bir yer. Bir müddet kaldıktan sonra bu sefer dışarıya alabilirsiniz.
Kuşkonmaz eğreltiotları, nemli veya kuru hava ile büyüyebilir, ancak nemli havayla bir yerde en iyi şekilde büyür. Nemli havayı temin etmek için eğreltinin yerleştirildiği odaya bitişik bir odaya nemlendirici koyabilirsiniz.
İyi ışıklandırılmış bir yer seçin. Bu bitki parlak, ancak dolaylı aydınlatma bulunan bir yerde en iyi şekilde büyüyecek. Güneşe tamamen yerleştirilmemelidir. Çok fazla doğrudan güneş ışığı, iğnelerin kavurulmasına ve bitkinin kurumasına neden olur. İğneler sarıya dönerse eğrinin çok az güneş ışığı aldığını bileceksiniz.
Kuşkonmaz eğreltiotu, zengin ve hafif asitli topraklarda en iyisini yapar. Toprak da iyi drene edilmelidir. urba yosunu toprağa ekleyin veya turba yosun ekme karışımı satın alın.
Kuşkonmaz Eğreltiotu Yetiştirmek
Bitkiyi tohumundan ekecekseniz öncelikle yukarıda belirttiğimiz gibi hafif asitli bir toprak karışımı kullanmalısınız. Tohumu saksıya koyarken toprakta 1-2 santimetre derinliğinde bir delik açıp tohumu yerleştiriniz. Daha verimli bir büyüme sağlamak için 4 hafta boyunca güneş alan bir pencerenin önüne koyun ve mümkünse ilk baharda ekin. Elinizde kalitesini bilmediğiniz tohumlar varsa hepsini su içine koyun bir müddet bekleyin. Su üstüne çıkan tohumlar kalitesiz olduğunu belirtir. Su altına inen tohumları kullanmanız daha verimli olacaktır.
Tohum ekiminden sonra bitkilerinizi iyice sulamalısınız. Normal koşullarda 1 veya 2 hafta içerisinde filizlenmesi başlamalı. Bu süre zarfında sulamayı ihmal etmemelisiniz.
Kuşkonmaz Eğreltiotunu Korumak
Kuşkonmaz eğreltioyunuzu gübrelemeyi ihmal etmemelisiniz. Çok amaçlı gübre temin edin ve 1/2 oranında inceltin. Mart ayından ağustos ayına kadar her 3 haftada bir gübrelemeniz gerekecek. Ardından çok fazla gübrelemenize ihtiyaç duymaz.
Bitki düzenli olarak su ister. Fideler bitki haline geldiğinde, bitkiyi düzenli olarak sulamaya devam etmeniz gerekecektir. Kuşkonmaz eğreltiotu kuraklık dönemlerinde hayatta kalabilir, ancak her toprak kuru olduğunda suya almalısınız. Kış boyunca, bitkiyi daha az suya almalısınız.
Bitkiyi budamalısınız. Sadece Kuşkonmaz Eğreltiotu için geçerli değil. Neredeyse tüm bitkilerde geçerlidir. Eğer ölü saplarla ya da kurumuş saplarla karşılaşırsanız onları kesin. Böylece daha yenileri için yer açılacaktır. Eğer büyüklükten çok canlılık sizin için önemliyse çok uzamış olanları da kesmeniz faydanıza olur. Eğreltideki iğneler insan sağlığını tehdit edebilir bu yüzden budama işlemi yaparken mümkün olduğunca eldiven kullanmalısınız.
Kuşkonmaz eğreltiotu bitkisi nadiren büyük böceklerin hedefi olurlar. Daha doğrusu nadiren onlar yüzünden kurular. Bu bitkiye hem yararlı hem de zararlı böcekler gelmektedir. Kullanacağınız böcek ilacı bu iki türü yok edeceğinden çok fazla kullanmamaya özen göstermelisiniz. Eğer çok fazla böcek istilasına maruz kaldığını görürseniz böcek ilacını sabahın ilk saatlerinde kullanın.