Beyaz, kara, Brüksel, kırmızı gibi çeşitli türleri bulunaan lahana, turpgiller ailesine özgü bir kış sebzesidir. Salatalarda kullanıldığı gibi lahanalar ile birçok yemek yapılır. Ülkemizde lahana denince akla Karadeniz Bölgesi gelir. Çünkü yörenin önemli besin kaynaklarından bir tanesidir. Yapısında bulundurduğu vitamin ve mineraller sayesinde birçok fayda sağlar ve çeşitli hastalıklara iyi gelir. Bu nedenle de düzenli olarak tüketilmesi tavsiye edilen bir durumdur.
- C vitamini açısından oldukça zengin bir bitki olan lahana bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur. Bu nedenle de başta üst solunum yolları rahatsızlıkları olmak üzere çeşitli hastalıklara karşı vücuda direnç verir. Ayrıca, C vitamini sayesinde cilt sağlığına iyi gelen özellikleri vardır. Bunlara ek olarak, yapısında bulunan A vitamini göz ve cilt sağlığını desteklerken, D vitamini ise kemik gelişiminde önemli bir rol oynar. D vitamininin sayesinde kemik erimesi riskleri azaltılır.
- Yapısında bulunan yararlı bileşenler sayesinde kanser hücrelerinin yayılmalarını engeller. Böylelikle vücudu kansere karşı korur.
- Düzenli olarak lahana tüketilmesi beyin üzerinde de oldukça önemlidir. Başta Alzheimer olmak üzere zihinsel hastalıkların görülme risklerini azaltır.
- Yapısında bulunan yararlı aminoasitler sayesinde vücudu enfeksiyonlara karşı korur.
- Besleyici olmasının yanı sıra oldukça az kalori içerir. Bu yüzden de obezite ile savaşmada oldukça etkili bir silahtır.
- Ayrıca, lahana suyunun da önemli faydaları vardır. Yapısında bulunan folik asitler sayesinde kansızlık problemine karşı etkilidir. Kan hastalıklarının görülmesini engellemek için düzenli olarak lahana suyu içilmesi tavsiye edilir.
Lahananın birçok faydasına rağmen çeşitli zararları da olabilir. Doğal olmasından dolayı bilinçli tüketimde problem yaşanmaz. Fakat aşırı tüketimi sonucunda su kaybı yaşanabilir. Ayrıca, ishal problemi yaşayan kişilere de lahana tüketmemeleri söylenir. Bunlara ek olarak, bazı uzmanlar gut hastalığı olan kişilerin lahanadan uzak durmasını söyler. Fakat bununla ilgili olarak net bir bilgi yoktur. Bunların dışında bilinçli tüketimi olduğu sürece vücut için oldukça faydalı bir besindir.
0 Comments