Turpgiller familyasından geniş yapraklı bir bitki olan lahana düşük kalorili bir besin olduğundan, sofralarda ve diyet listelerinde sık sık kullanılır. Lahana içinde lif, protein, tiamin, C vitamini, K vitamini, potasyum, sodyum, magnezyum, kalsiyum, demir, fosfor, çinko gibi birçok vitamin ve minerali barındırdığından sağlık için çok faydalı bir besindir. Birçok şekilde tüketilebilen lahana sofralardan eksik edilmemesi gereken bir besindir.
Lahananın faydaları nelerdir?
- Lahana C vitamini bakımından zengin bir besin olduğundan cilt için yararlıdır. Lahana düzenli olarak tüketilirse cilde parlaklık verir, cilt hücrelerini yeniler.
- Lahanadan elde edilecek lapa saça uygulanırsa saçlar parlar. Ayrıca saçların yumuşaklığı artar.
- Lahananın kansere karşı koruyucu bir özelliği vardır. Kanser hücrelerinin oluşmasını engellediği gibi hücrelerin başka organlara sıçramasını da önler.
- Lahana enfeksiyondan dolayı vücutta oluşabilecek hastalıkların önüne geçer. Vücudu bu hastalıklara karşı korur.
- Bu bitki karoten bakımından zengin bir besindir. Bu özelliğinden dolayı göz sağlığını koruyucu özellik taşır. Görme kayıplarının oluşma riskini azaltır.
- İlerleyen yaşla beraber kişilerde görülebilecek Alzheimer hastalığına yakalanmamanın yollarından birisi lahana tüketmektir. Düzenli olarak lahana tüketen kişilerde bu hastalık daha az görülür.
- Lahana düşük kalorili bir besin olduğundan diyet listelerindeki öğünlerde sıkça yer alır. Özellikle lahana çorbası diyetlerde tüketilen bir yemektir. Lahana bağırsakları harekete geçirdiğinden zayıflamaya yardım etmiş olur.
- Kansızlık sorunu yaşayanlar için lahana önemli bir besindir.
- Lahana düzenli kullanıldığında iyi bir bağırsak temizleyicidir.
Lahana birçok çeşit olarak tüketilebilen bir besindir. Türk mufaklarında lahananın dolma olarak kullanılması yaygındır. Bunun dışında lahanının turşusu da lahanayı tüketmenin bir başka yoludur. Kapuska adı verilen lahana yemeği de vardır. Lahananın suyu da birçok soruna iyi gelir. Son olarak lahana salatalarda çiğ olarak yenebilir.
Lahana yan etkisi çok olan bir besin değildir. Ancak fazla tüketilmesi su kaybına neden olduğundan ishal olanların yememesi gerekir. Guatr hastalarının da tüketmemesi önerilir. Fazla tüketilmesi idrar yollarında tahrişe neden olabilir. Haftada 2 kez lahana tüketmek yeterlidir.