Maydanozgillerden otsu olan bitkinin Anavatanı Akdeniz bölgesidir ancak günümüzde tüm kıtalarda bol miktarda bulunmaktadır. Genel olarak ılıman iklimlerde yetişen bitki, yarı gölge bölgelerde daha çabuk yetişir. Mümkün olduğunca fazla sulanmayı seven bitki, ev balkonunda bir saksıda bile kolaylıkla yetiştirilebilir. Tarihi Eski Yunan ve Roma dönemine kadar uzanan bitki, salata ve yemeklerde bol miktarda kullanılmaktadır.
İçeriğinde A, C, K vitamini, potasyum, kalsiyum, demir, folik asit bulunmaktadır. Bitkileri yenilerek kullanıldığı gibi, kaynatılarak suyu içildiğinde de vücut için sayısız faydalar sahiptir. İdrar sökücü ve ödem atıcı özelliği nedeniyle aynı zamanda diyet yapanların da vazgeçilmez besinlerinden biridir. Kurutularak da tüketilebilir ancak genel olarak taze olarak tüketilmesi tavsiye edilir.
Maydanoz zengin bir kalsiyum kaynağı olmasının yanı sıra, üst solunum yolları, grip, nezle gibi rahatsızlıklara iyi gelmektedir. Nefesin daha güzel kokmasını sağlar. Ayrıca afrodizyak etkisi vardır.
Kansere Etkileri: Doktor tavsiyesi olmadan kullanılmamalıdır. Son dönemlerde hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalarda kanserli hücrelerin artmasını önlediği tespit edilse de, bilimsel bir sonuç henüz yoktur.
Fiziksel Etkileri: İçeriğinde bulunan C ve A vitamini sebebiyle, cilt ve göz sağlığında olumlu etkileri bulunmaktadır. Kırışıkların gecikmesini sağlar, cilde esneklik kazandırır.
Diyet: Bitki salatalarda tüketilebildiği gibi, suyu ve çayı da mükemmel bir diyet besinidir. Ödem atıcı ve idrar söktürücü olduğundan kilo vermeyi hızlandırır.
Kalp ve Romatizma: İçeriğinde bulunan folik asit nedeniyle damarları koruyarak, damarlarda oluşacak tahribatları azaltır, günlük bir avuç tüketildiğinde romatizmal hastalıklar ve kireçlenmeyi önlemede yardımcı bir rol oynar.
Üst Solunum Yolları: Öksürük ve gribal enfeksiyonlarda maydanoz çayının faydalı olduğu bilinmektedir. Ayrıca alerjen rahatsızlıklarda ve sinüzit tedavisinde de doktor kontrolünde kullanılabilir.
Sindirim Sistemi: Mide ve bağırsakta yanma, gaz sorunu yaşandığında, maydanoz suyu, çayı yemeklerden sonra tüketilebilir. Böbrek taşının vücuttan atılmasında da etkili olduğu düşünülmektedir. Ama günlük olarak 2 çay bardağından daha fazla tüketilmesi tavsiye edilmemektedir.
Ayrıca kırmızı kan hücrelerinin üretiminde rol oynar, ağız kokusunu giderir, bitkinin içeriğinde bulunan klorofil kanı temizler.
Ancak, gebelikte aşırı miktarda tüketilmemesi önerilmektedir.
0 Comments