Maydanozgiller familyasından sayılan ve boyu 3 metreye kadar uzayabilen melek otu, dayanıklı bir bitki türüdür. Kendisine has kokusu ve tadı olan melek otu aynı zamanda şemsiye gibi çiçeklere sahiptir. Sarımsı yeşil, açık yeşil ve beyaz renklerde açan çiçekleri ile dünyanın pek çok farklı bölgesinde yetişir.
Melek Otu Nerede Yetişir?
Melek otu genellikle derin, nemli ve verimli topraklarda yetişir. Bu nedenle sahil kasabaları ve dağ yamaçları melek otu için ideal bölgelerdir. Bu tür yerlere sahip olan Orta ve Kuzey Amerika’da melek otu yaygın olarak yetişir. İki farklı türü bulunan melek otunun Angelica officinalis türü Amerika kıtasında yetişirken Angelica sylvestris türü olarak bilinen türü ise ülkemizde yetişir. Türkiye’de yetişen melek otu ise Marmara, Doğu Karadeniz ve Beyşehir civarlarında yetişir. Ayrıca Uludağ ve Trakya bölgelerinde de melek otu yetiştirildiği görülür.
Melek Otu Evde Nasıl Yetişir?
Melek otu uzun bir bitki olduğu için ev içerisinde yetişmesi pek mümkün olmaz. Ancak bahçelerde rahatlıkla yetişebilen bir bitkidir. Melek otu yetiştirmek için nemli ve organik madde yönünden zengin toprak kullanılması gerekir. Melek otu dikildikten sonra ise her 2, 3 veya 4 yılda bir Eylül ve Ekim aylarında kökleri sökülerek yıkanır ve kurutulur. Kurutulma sıcaklığı 40 dereceyi geçmemelidir. Kurutulan melek otu kökleri ise çeşitli şekillerde kullanılarak hastalıklara karşı kullanılır.