Menengiçin Faydaları Nelerdir?


Menengiç
Menengiç

Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinn dağlık kesimlerinde doğal olarak yetişen menengiç, Anacardiaceae ailesine ait, aşılanmamış yabani bir Antep fıstığı ağacıdır. Bitkinin meyveleri menengiç, çedene, çitlembik veya bıttım olarak çeşitli yöresel isimlere sahiptir. Birçok rahatsızlığa iyi gelen menengiç kahvesi ise özellikle Güneydoğu Anadolu’da içilen özel içeceklerden biridir.

Çalı formunda bitkilerden biri olan menengiçin boyu 9 metreye kadar yükselebilir. Bitki Mart ve Nisan ayları arasında mor-kırmızı renkte çiçeklenir. Küre şeklindeki meyvesi, sonbaharda olgunlaşır ve yeşil-mor bir renk alır.

Menengiçin faydaları nelerdir?

  • Antioksidan özelliği ile yaşlanma ve kanser karşıtı özelliğe sahiptir.
  • Antiseptik özelliği ile göğsü yumuşatır. Solunum yollarını rahatlatır. Nefes darlığı gbi şikayetlerin hafifletilmesine yardımcı olur. Öksürüğü yatıştırır. Akciğerlerdeki mukusun daha kolay atılmasını sağlar, balgam söktürücüdür.
  • Böbrek kumlarının temizlenmesine yardımcı olur.
  • Mide spazmı ve ağrılarını hafifletir.
  • Bağırsak hareketlerini düzenler. Gaz söktürücüdür.
  • Menengiç ağacından elde edilen sakız sindirim şikayetlerinin giderilmesinde etkilidir. Aynı zamanda güçlü bir idrar söktürücüdür.

Menengiç nasıl yenir?

Menengiç en basit haliyle yabani Antep fıstığıdır. Antep fıstığı, menengiç ağaçlarının aşılanmasıyla elde edilir. Bu fıstıklar meyve olarak tüketilebildiği gibi börek ve hamur işlerinde harç olarak, yağı çıkartılarak ya da kavrularak kahve şeklinde de tüketilebilir. Güneydoğu Anadolu bölgesinin meşhur Bıttım sabunu, menengiç yağından elde edilen yağ ile yapılan doğal bir sabundur.

Menengiç kahvesi nasıl yapılır?

Menengiç kahvesi kafein içermeyen %100 doğal bir kahvedir. Olgunlaşıp hasat zamanı gelen menegiç meyveleri, ağaçlardan toplandıktan sonra yıkanır. Menengiç kahvesi yapmak için 2 farklı yöntem kullanılır. Bunlardan ilki kavurma yöntemidir. Birkaç gün süreyle güneşte kurutulan meyveler daha sonra geniş tavalara alarak kavrulur. Menengiçler koyu bir renk alana kadar yapılan bu kavurma işleminden sonra macun haline gelinceye kadar öğütülür. Elde edilen macun süt ile karıştırılarak, Türk kahvesi gibi pişirilir. İkinci yöntemde macun yönteminden farklı olarak meyvelerin yağı çıkarılır ve bu yağ kahve karışımı olarak kullanılır.


Like it? Share with your friends!

0 Comments

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir