Bu ağaç eski uygarlıklara göre Zeus’un ağacı olarak gösterilmektedir. Kayıngiller ailesine bağlı olan meşe ağacının 400 kadar türü olduğu bilinmektedir. Meşe ağacının kerestesi oldukça dayanıklıdır. Ayrıca pelit adı verilen tohumu da yine hayvan yemi olarak kullanılmaktadır. Kerestesinin sağlam olması nedeniyle boya imalatı, gemi yapımı, mobilya sektörü ve ev yapımında da kullanılmaktadır.
Meşe ağacı dünyanın her yerinde yetişebilmektedir. Dünya çapında 400 çeşidi bulunan meşe ağacının ülkemizde de 20 çeşidi yetişmektedir. Palamut adındaki meyvesi ise genellikle sanayi kuruluşlarında hammadde sağlamak için kullanılmaktadır. Sağlam ve kaliteli mobilya üretimlerinde meşe ağacı kullanılmaktadır. Uzmanlar tarafından yapılan incelemelere göre palamudun hayvanlar için çok faydalı olduğu ve besleyici bir yapısının bulunduğu belirtildi. Geniş dalları da kuşların yuva yapmasına imkan tanımaktadır.
Meşe Ağacı Nedir?
Meşe ağacının ana vatanı İran, Afganistan, Suriye, Pakistan, Lübnan, Irak ve Yunanistan’dır. Her mevsim canlılığını koruyan meşe ağacı, Quercus cinsi olarak tanımlanmaktadır. Ayrıca meşe ağaçlarından oluşan ormanlarda doğal afetlerin önlendiği belirtilmektedir. Bu yüzden ülkeler tarafından meşe ağacını arttırma çalışmaları yürütülmektedir.
Meşe Ağacının Özellikleri Nelerdir?
Meşe ağacının yetiştirilmesi için özel bir alana ya da araziye ihtiyaç yoktur. Ancak bu ağacın sulak ve yağışlı alanlara daha fazla uyumlu olduğu belirlenmiştir. Boyları 30 metre kadar ulaşabilen meşe ağacının ömrü ise 500 yıldır.
Meşe ağacının palamudu insanlar tarafından da kullanılmaktadır. Çay olarak içilebilen bu besin, mide bağırsak rahatsızlıklarına, kabızlığa ve ishale iyi gelmektedir. Bilindiği üzere doğada bulunan bitkiler ve ağaçlardan elde edilen bazı besinler insan sağlığına doğrudan etki etmektedir. Ayrıca meşe ağacı yeşil yaprakları, görkemli dalları ve geniş çaplı bir ağaç türüdür. Bu da onu gölgesinde dinlenmelik bir ağaç haline getirmektedir. Ülkemizin de her şehrinde görülebilen meşe ağacı, en sık rastlanılan ağaç türleri arasında yer almaktadır.
Doğada ise saplı meşe, sapsız meşe, saçlı meşe, Lübnan meşe, Doğu Karadeniz meşesi, tüylü meşe, ispir meşe, pırnal meşe, Macar meşe, İran palamut meşesi, Makedonya meşesi, Kermes meşesi, yalancı tüylü meşe, boz pırnal, Anadolu palamut meşesi ve mazı meşesi türleri bulunmaktadır.