İlk olarak Güney Amerika’da yetiştirilmeye başlayan mısır, çocuklardan yetişkinlere kadar sevilen bir besindir. Tüketilme çeşidi de oldukça fazladır. Peki mısır hangi vitaminleri içerir, insan vücuduna etki eden yararları nelerdir?
Mısır, nemli ve sıcak bölgelerin iklimlerinde yetişen bir bitkidir. Sert mısır, unlu mısır, at dişi mısır gibi mısır çeşitleri vardır. Mısır içinde birçok vitamin bulundurması bakımından oldukça faydalı bir besindir. Bu vitaminlerden bazıları B1 vitamini, pantotenik asit B5 vitamini, folat, niasin B3 vitamini ve bol miktarda da C vitaminidir. Ayrıca yüksek dozda lif içeren mısır diyetsel liflerin, fosfor ve magnezyum minerallerinin depo kaynağıdır. Uzmanlar, günde bir bardak tüketilen mısırın vücudun lif ihtiyacının yaklaşık %23’ünü karşılayacak kapasitede olduğunu söylerler. İçerisinde folik asit bulundurması doğumsal bozukluklara karşı önlem alma da yardımcıdır.
Araştırmalar mısırın, kolon kanseri olma riskini azalttığını, yüksek kolesterol seviyelerini düşürmeye yardımcı olduğunu ve irritabl bağırsak sendromunun rahatsızlık veren birtakım semptomlarını azalttığını gösterir. Bu etkilerinin yanında mısır da bulunan yüksek derecede lif kan şekeri seviyelerini dengede tutmaya yardımcıdır. Eğer diyabetiniz var ise, mısır bu konu da yavaş yanıcı dayanıklı bir enerji kaynağı olarak kan şekerinizi düzenlemede yardımcı olur. Bunun için mısırı düzenli olarak tüketmeniz gerekir. Akciğer kanseri olma riskinizi de azaltır. Alzheimer hastalığına ve zihin sağlığına iyi gelir. Mısırın diğer faydaları arasında şunlar da bulunur;
- Bağırsak ve karaciğerin çalışmasını düzenler. Yüksek düzeyde lif içermesi sebebi ile bağırsakların geçişinde ve kolesterolün gerilemesinde, sindirim sistemini iyileştirmede yardımcıdır.
- İdrar yolları enfeksiyonu, mesane enfeksiyonu ve prostat bezi enfeksiyonu tedavilerinde etkilidir. İdrar söktürücüdür. Mesanedeki taşları düşürme de yardımcıdır.
- Bedeni güçlendirici bir tonik görevi vardır. Aynı zamanda sakinleştiricidir.
- Romatizman tedavilerine de yardımcıdır.
- Ödemi önler. Bunun için kaynamakta olan suya bir taze mısır koçanı koyulur. Bir saat süre ile kaynatılıp sıkılır ve soğutulur. Ödem geçinceye kadar günde 2-3 bardak içilir.
- Kaşınmayı azaltır.
- İshali tedavi eder.
- Böbreklerin sağlıklı çalışmasına yardımcıdır.
İster közleyerek, ister haşlayarak veya patlamış mısır olarak mısırı tüketebilirsiniz. Salatalarınızda veya çeşitli yemeklerin ara öğünlerinizde mısırı kullanabilirsiniz.