Nişasta ve lif içeren muz diğer meyvelere göre kalori değeri biraz daha yüksek olan bir meyvedir. Tüm zayıflama diyetlerinde ölçülü olarak tüketilebilen muzun besleyici gücü çok fazladır. Tok tutma özelliği ile de bilinen bu meyve içeriğinde seratonin hormonunu harekete geçirici mineral ve vitaminler bulunmaktadır.
100 gram kadar muz 90 kaloridir. 1 su bardağı kadar muz suyu ise 218 kaloridir. Muz her zaman sade olarak tüketilmesi önerilen meyveler arasındadır. Şeker oranı yüksek olan muz diyabet hastaları tarafından da ölçülü olarak tüketilmesi gereken meyveler arasındadır. Potasyumdan zengin olduğu için uzman kardiyologlar tarafından kalp hastalarına önerilen sayılı meyvelerden birisidir. İçeriğinde C vitamini, A vitamini, E vitamini ve K vitamini bulunan muz protein, sodyum ve magnezyum açısından da zengindir.
Muzun Faydaları Nelerdir?
- Kan basıncını dengeleyen bir besin olan muz yüksek tansiyon hastaları ve kalp hastaları tarafından tüketilmesi gerekir. Fakat her zaman ölçü muz tüketiminde önemlidir.
- Potasyum açısından zengin olan muz meyvesi böbrek taşlarının düşürülmesini sağladığı gibi, böbreklerinde daha iyi çalışmasına neden olan meyvelerden birisidir.
- Enerji verici etkisi ile çocukların ve yetişkinlerin tüketmesinde fayda vardır.
- Halsizlik, bitkinlik, stres ve depresyon gibi rahatsızlıkları vücuda salgıladığı seratonin hormonu ile tedavi edici etkiye sahiptir.
- Sindirim sistemini iyileştirici etkiye sahiptir. Mide ve bağırsakların rahatlamasını sağlar.
- Ülser hastalığının ağrılarını giderir.
- İshali kesmeye etkisi bulunur.
- Yoğurt içine karıştırılarak tüketildiğinde uzun süre tok tutma özelliğine sahiptir.
- Cilt sağlığını koruyucu etkiye sahiptir.
- Kan akışını hızlandırıcı etkisi ile de tüketilen muz B6 vitamini sayesinde demir eksikliğini de ortadan kaldırarak kansızlığa iyi gelir.