Yüzlerce taneden oluşan, hafif ekşi ve tatlı bir tada sahip olan nar, ılıman iklimlerde yetiştirilen bir meyvedir. Ağacı çalı formunda ve çok yıllıktır. Türkiye’de nar çok uzun yıllardan bu yana yetiştirilir.
Nar Nasıl Bir Ağaçtır?
1 ila 5 metre boyunda, çalı ya da ağaç formundadır. Çok dallı bir taç tapısına sahiptir. Meyve çapı 5 ila 14 cm aralığında ve içi tohumlarıyla doludur. Kabuğu türüne göre sarı, sarımsı yeşil ve kırmızı renktedir. İklim ve toprak ihtiyacı bakımından seçici değildir. 100 metre rakıma kadar Türkiye’nin hemen hemen her bölgesinde yetiştirilebilir. Yazların sıcak ve kurak, kışların yağışlı ve ılık geçtiği iklimlerde yetiştirilmeye uygundur. Yıllık yağış ihtiyacı 500 mm olup, en çok yağışa ilkbaharda ihtiyaç duyar. Yaz yağmurları meyve kalitesini bozduğundan, olgunluk döneminin yağışlara denk gelmemesi önemlidir. Meyve tutma döneminde kuru hava, meyve kalitesini artırır.
İklim: Ilıman iklim meyvesi olmakla birlikte, – 10 derece soğuklara dayanabilir. -15 derecede dallar, – 20 derecede ise gövdesi zarar görür. Tropikal iklimlerde yaz kış yeşil yapraklıdır. Ancak ılıman iklimlerde yapraklarını döker ve az da olsa soğuklanmaya ihtiyaç duyar. Çiçeklenme dönemi ilkbahara denk geldiği için, bu dönemde oluşacak donlardan etkilenmez. Geç hasat edilen türleri ise sonbahardaki donlardan etkilenebilir. Nar ağacının çiçeklenme süresi 50 ila 70 gün, gelişme dönemi 180 ila 210 gün, meyve gelişim süresi ise 120 ila 160 gün arasındadır.
Toprak: Nar yetiştirmek için birçok toprak türü kullanılabilir. Çakıllı, kumlu, killi veya ağır hemen hemen her türden toprakta nar yetiştirmek mümkündür. Ürün verimliliğinin artması için derin, geçirgen, hafif düzeyde alkali ve organik bileşenleri zengin topraklardır. Nemli ve kurak topraklarda yetiştirilebilir. Ancak topraktaki çok aşırı tuz oranına karşı duyarlıdır. Ortalama ömrü 150 ila 200 yıl arasında değişir.
Sulama: Yağışların yeterli seviyede olmadığı bölgelerde düzenli sulama gerektirir. Meyve çatlamasını önlemek için 15 günde bir sulama yapılması yeterlidir. Meyve olgunlaşmadan 2 hafta önce sulama kesilir.
Üretim: Nar ağacı çelik, daldırma ya da aşı yöntemi ile üretilebilir. En yaygın yöntem çelik yöntemi olup, tohum yöntemi ıslah çalışmalarında tercih edilir. Nar tohumları dinlenme döngüsüne ihtiyaç duymadan kolay bir şekilde çimlenebilir. Sonbaharda, nar ağacı yaprağını döktükten sonra 25 cm uzunluğunda ve 1,5 cm çapında çelikler alınarak köklendirilir.