Su zambağı ismiyle de bilinen nilüfer, nilüfergiller familyasından geniş yapraklı su bitkisidir. Nilüfer aynı zamanda nuphar cinsinden su bitkilerine verilen genel addır. Nilüfer debisi az olan göl, gölet ve bataklıklarda yetişir. Diğer bitkilerden farklı olarak nilüferin kökleri suyun dibine uzar. Sarı ve beyaz renklerde açan çiçekleri farklı etkilere sahiptir.
Nilüferin yapısında bir takım etkin maddeler bulunur. Bu etkin maddeler insanlarda bulunan bir takım sorunların tedavisi için yüzyıllar boyunca kullanılmıştır. Günümüzde de nilüferin etkilerinden yararlanmak için pek çok yöntem bulunur.
Nilüferin Faydaları Nelerdir?
- Kalbin kuvvetlenmesine yardımcı olur.
- Genel olarak mikrop öldürücü özellikleri bulunur.
- Nilüferin çiçeklerini koklamak kişide uyku isteği uyandırır.
- Sinirlerin yatıştırılmasını sağlar.
- Ağrıların etkilerini azaltır.
- Cinsel istek arttırıcı olarak kullanılır.
- Kökleri kabızlık sorunlarına karşı iyi gelir.
- İshalin etkilerini azaltır.
- Ateş düşürücü olarak görev yapar.
- İltihapları önleyici etkileri bulunur.
- Kanser tedavilerinde yardımcı olarak kullanılır.
- Metabolizmayı hızlandırmaya yardım eder.
- Fazla kilolardan kurtulmak için yağ yakımını destekler.
- Hipertansiyona iyi gelir.
- Uyku problemlerine iyi gelir.
Nilüfer Nasıl Kullanılır?
Nilüfer yaprakları, çiçekler ve kökleriyle kullanılabilen çok yönlü bir bitkidir. Bitkinin kurutulmuş yaprakları ve çiçekleri çay yapımında kullanılırken nilüferin kökleri kurutulmuş, kızartılmış veya haşlanmış şekilde yenebilir. Nilüferin kökleri aynı zamanda un yapımında da kullanılır. Bitkinin yaprakları ise çeşitli yemeklerde ve salatalarda yan ürün olarak kullanılır. Pek çok farklı alanda pek çok farklı şekilde kullanılan nilüfer bu nedenle oldukça fazla kullanılan bir bitkidir.
Bitkinin en çok tüketilen formu olan çayı yapmak oldukça basittir. Nilüfer çayından maksimum seviyede yararlanmak için ise bitkinin yaprakları ve çiçekleri kurutulduktan sonra karıştırılarak kullanılabilir. Çayı hazırlamak için ise yarım litre kaynamış suyun içerisinde 2 çay kaşığı kadar kurutulmuş nilüfer konulur ve 10 dakika kadar demlenmesi beklenir. Demlendikten sonra süzülerek günde 3 bardak içilebilir.
Nilüferin Yan Etkileri Nelerdir?
Nilüfer bitkisinin bilinen herhangi bir yan etkisi yoktur. Bu nedenle önerilen miktarlarda kullanılması tavsiye edilir. Önlem amaçlı olarak gebelik dönemindeki kadınların tüketmeleri önerilmez.