Evlerimizi ve ofisimizi birbirinden göz alıcı renkleriyle canlandıran nadide bir çiçektir orkide. En fazla bulunan renkleri fuşya, pembe, beyaz ve sarıdır. Orkidenin tek dallı ve çift dallı olmak üzere çeşitleri bulunur. Bu çeşitler Phalaenopsis ve Spidyum olarak isimlendirilir. Orkide çiçeğinin boyları, yaklaşık 40 cm ile 100 cm arasındadır. Orkide çiçeğinin bakımı özel bir ilgi gerektirmektedir.
Bol ışık sevmesine rağmen, direkt güneş ışığı alan yerlerden hoşlanmaz. Orkide çiçeği yetiştirenler, çiçeğin ışık alan tarafının ışığa doğru yöneldiğini göreceklerdir. Bu nedenle ışık almayan bölümünü ara sıra ışığa doğru çevirerek ışık alması sağlanmalıdır. Az ışık alan bir ortamda bırakılan orkideler, gelişimlerini yeteri kadar sağlayamadıkları için, yapraklarında, çiçeklerinde ve köklerinde zamanla sararmalar ve çürümeler meydana gelir. Orkide çiçeğinin yapraklarını dökmemesi için dikkat edilmesi gereken bir konu da, rüzgar akımına maruz kalmayacak bir mekanda tutmaya dikkat edilmelidir. Kapıların ve camların önü, orkide çiçeği için uygun alanlar değildir.
Her rüzgar temasında, orkide çiçeğinizin sapında oynamalar meydana gelir. Bu da zamanla güçsüzleşip çiçeğin ömrünü kısaltacaktır. Orkide çiçeğinin bakımı için, sulama konusu da ayrı bir önem taşımaktadır. Kış mevsiminde haftada 1 kere sulama yeterli olurken, yaz mevsiminde ise sulama sayısı haftada 2 kere yapılmalıdır. Yine de sulama yapmadan önce, mutlaka toprağının nemini kontrol etmelisiniz. Eğer nemli bir toprağı varsa henüz sulama yapmak için erkendir. Sulama işlemini bir sonraki güne bırakabilirsiniz. Sulama yaptığınızda, kullandığınız su kabını ve ölçeğini değiştirmemeye özen gösterin. Orkide çiçeğinin yaprak ve köklerinin zarar görmemesi için, suladığınız suyun mutlaka oda ısısında olmasına dikkat edilmelidir. Saksının dibinde biriken fazla suyu da her sulamadan sonra atmalısınız. Aksi taktirde köklere yakın olan bu atık su, zamanla böceklenme ve konu oluşumuna sebebiyet verecektir.
Orkide çiçeğinin bakımı biraz daha fazla özen ister demiştik. Orkidenizi suladıkça, toprağında doğal olarak bir azalma meydana gelecektir. Bu sebeple toprağının azaldığını gördüğünüzde üstten toprak ilavesi yapmayı unutmayın. Bu işlem, orkidenizin daha sağlıklı gelişmesine yardımcı olacaktır. Orkidenin toprağı, diğer çiçek topraklarından farklı olarak ağaç kabuklarından oluşmaktadır. Köklerinin ışık almasını sağlayan bu toprak çeşidi orkide için gereklidir.
Çünkü orkideniz köklerinden ışık alarak beslenmektedir. Orkide çiçeğinin bakımı açısından, budama konusu da önem taşır. Orkideler uzun yıllar dayanabilen bitkilerdir. Orkidelerin çiçekleri solduktan sonra, yaklaşık iki boğum mesafe alınarak budama işlemi yapılmalıdır. Budama yapılan bölgenin hava akımına maruz kalmaması için, bölgenin üzeri kapatılmalıdır. Bu amaçla mum, şeffaf silikon ya da sıcak olmamak kaydıyla farklı malzemeler kullanabilirsiniz. Bu sayede orkide bitkiniz sağlıklı bir şekilde tekrar çiçeklenecektir. Orkide çiçeğinizin toprağını değiştirirken dikkat edilecek husus, daha önceki saksısından bir beden büyük bir saksı ile değişim yapılmalıdır.
Orkide çiçeğinin bakımı için vitaminler elbette gereklidir. Vitaminler, çiçeğinizin daha sağlıklı olması ve gelişimini güzel bir şekilde sürdürmesi için ihtiyacı olan birçok maddeye sahiptir. Ancak vitamin kullanımında bazı ipuçları vardır. Öncelikle, eğer orkide çiçeğinizin gelişimi güzelse, yaprakları yeşil ve sağlıklı ise, çiçeklerinde bir problem gözükmüyorsa vitamin kullanmak zorunda değilsiniz. Vitamin desteği, orkidenin çiçeklerinin solduğu, budamasının yapıldığı bir dönemde verilmelidir. Bitkinin sağlıklı bir şekilde çiçeklenmesi ve gelişmesi için bu dönemde uygulanan vitamin desteği oldukça faydalıdır. Vitamin desteği hazırlanırken, bir litre suya bir kapak ölçeğinde uygulanabilir. Hazırladığınız karışımı, orkidenizi sularken kullandığınız standart ölçü kabıyla, ayda bir ya da iki haftada bir olmak üzere uygulayabilirsiniz.
0 Comments