Halk arasında kavun ağacı ismi ile de anılan papaya köken olarak Orta Amerika kıtasına dayanır. Dünya genelinde Hawaii, Tyaland ve Meksika olmak üzere üç meşhur türü bulunur. Meksika türü diğerlerine göre daha büyüktür. Her bir meyve yarım metre civarında ve yaklaşık olarak 5 kg’dır. Türkiye’de çok fazla tanınan bir meyve olmasa da zaman zaman tüketilmesinde fayda vardır. Çünkü, yapısında bulunan vitaminler ve mineraller sayesinde insanlara önemli faydalar sağlar ve çeşitli hastalıklara karşı korur.
Papayanın sağladığı faydalar ve iyi geldiği hastalıklar nelerdir?
- Yapısında bulundurduğu antioksidan özellikteki vitaminler sayesinde bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur. Özellikle içerdiği C vitamini sayesinde üst solunum yolları karşısında etkili bir silahtır. Bu nedenle de fırsat buldukça tüketilmesi sağlık açısından faydalıdır.
- İçeriğindeki iyi oranda lif sayesinde uzun süreli tokluk hissi verir. Bu yüzden de kilo vermek isteyenlere tavsiye edilen bir meyvedir.
- Cilt üzerinde oluşabilecek problemleri önleyici etkileri vardır.
- Sindirim sistemini düzenleyici özellikleri vardır. Mide rahatsızlıklarına karşı fayda sağlar ve midenin daha rahat çalışmasına yardımcı olur.
- Yapısında bulunan A vitamini sayesinde göz sağlığına iyi gelen etkileri vardır.
- Papaya yapısı gereği kolestorol seviyesini sağlıklı şekilde tutar. Böylelikle damar tıkanmasını engelleyicidir. Bunun sonucunda da kalp rahatsızlıklarının görülme riskleri azalır.
- Papayanın bir diğer özelliği de vücuda enerji verip zinde tutmasıdır. Böylelikle yorgunluk probleminin papaya ile aşılması mümkündür.
Papaya insan sağlığı açısından oldukça önemli bir besindir. Papayanın birçok faydasına rağmen tüketirken dikkat edilmesi gereken çeşitli durumlar vardır. Özellikle hamile olan insanların papaya tüketmemesi gerekir. Çünkü yapısında bulunan lateks isimli madde düşük tehlikesinin artmasına yol açar. Ayrıca fazla miktarlarda papaya tüketilmesinin hamile kalma ihtimalini azalttığı belirlenmiştir. Bu gibi durumların bilinmesi ve ona göre hareket edilmesi önemlidir. Aksi takdirde istenmeyen sonuçlar meydana gelebilir.