Ana vatanı Meksika ve Orta Amerika olan papaya Tayland’da da yetişen tropikal bir meyve türüdür. Christopher Colombus’un ‘Meleklerin Meyvesi’ olarak adlandırdığı papayanın bitkisi ekildikten 3 yıl sonra meyve verir. Görünümü kavuna benzediği için kavun ağacı meyvesi olarak da bilinen papayanın tadı balkabağına benzer. Tropikal bir meyve olmasından dolayı güneşi ve suyu sever.
Papaya meyvesi özellikle A B, C vitaminleri ve demir, potasyum, kalsiyum fosfat, magnezyum mineralleri açısından zengin bir meyvedir.
Papaya’nın Vücut ve cilt sağlığına olan faydalarından bazıları:
- Papaya meyvesi içerdiği likopen maddesi sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir. Ayrıca, karaciğer ve kolon kanserine karşı koruyucu niteliktedir.
- İçerdiği papain isimli sindirim enzimi sayesinde sindirim sistemi sorunları ile alerji problemlerinin tedavisinde kullanılır.
- Antioksidanlar açısından oldukça zengin bir meyve olan papaya grip, astım gibi üst solunum yolu hastalıklarının tedavisinde ve önlenmesinde faydalıdır.
- İçerdiği potasyum minerali sayesinde kalp krizi riskini azaltır.
- Lifli bir yapıya sahip olan papaya, tokluk hissini arttırdığı için obezite riskini azaltır. Bu nedenle diyet programlarında kullanılması önerilen bir meyvedir.
- Papaya, özellikle yaşlanmaya bağlı göz hastalıklarının önlenmesinde etkili olan A vitamini içerir. Vücuda olan yararlarının yanı sıra, cilde de birçok faydası bulunan bu vitamin cildin tazelenmesinde, saçların nem dengesinin sağlanmasında etkilidir.
Papaya Nasıl Tüketilmelidir?
Papaya çiğ veya pişmiş her iki şekilde de tüketilebilir. Olgunlaşmadan toplanan papayalar olası mikropları öldürmek için pişirilerek kullanılır. Papaya tüketilmeden önce ikiye kesilmeli ve çekirdekleri temizlenmelidir. 100 gram papaya 6 gram beta karoten içerir. Beta karotenin vücutta fazla birikmesi çeşitli alerjik reaksiyonlara yol açacağından papayanın aşırı tüketilmesi önerilir. Tohumundan elde edilen konsantre kadınlarda doğum kontrol hapı etkisine yol açabilir.
Evde hazırlanacak dondurmalarda doğal tatlandırıcı olarak da kullanılabilir. Bunun yanı sıra, meyve salatalarında hem rengi hem tadı açısından tercih edilebilir. Ayrıca hazırlanacak pasta ve keklerde aroma vermesi açısından kullanılabileceği gibi süsleme amaçlı da kullanılabilir. Meyve suyu olarak da tüketilebilen papaya sağlıklı bir içecek olma özelliği taşır.