Kökeni Meksika ve Amerika’nın tropikal bölgelerine dayanan papaya, ilk olarak Meksika’da yetiştirilmeye başlanmıştır. Şimdilerde ise dünyanın hemen hemen bütün tropikal bölgelerinde yaygın olarak yetiştirilir. Türkiye’de ise Muğla’nın Datça İlçesi’nde papaya bitkisi yetiştiriciliğine başlanmıştır. Hem meyve hem de sebze olarak tüketilen papayaya kavun ağacı da denir. Kabuğu sarı yeşil, içi portakal rengindedir.
Papaya bitkisi hızla gelişen bir bitkidir. 3 yıl içinde meyve vererek yaz ve sonbahar aylarında tüketilir. Meyve vermesi açısından oldukça verimlidir. Papayanın Hawaii, Tayland ve Meksika olarak üç türü vardır. Ömrü en fazla 8-13 yılları arasındadır. Papaya çiğ olarak yenilebilir fakat olgunlaşma döneminden sonra pişirilirlerek yenmesi sağlık açısından önemlidir. Papaya soğuk iklimi sevmez. Sıcaklığı 25-30 derece olduğu ve nemli bölgelerde yetişir. Bu nedenle tropik iklimlerde yetişen küçük ağaçlardır. Güneşli, sıcak, humuslu ve bol sulu topraklarda yetişir. Papaya çelikleme yöntemiyle değil tohum olarak üretilir. Geniş aralıklı topraklarla, süzücülüğü iyi ve hafif dokulu toprakla uyumluluk gösterir. Derenajı iyi, kumlu, derin, besin elementlerini karşılayabilen topraklarda iyi gelişir.
Evlerin bahçelerinde, saksılarda yetiştirilir. İnce ve yumuşak gövdesinin rüzgardan etkilenmemesi için destek ağaç veya herhangi bir odunla korunmalıdır. Papaya saksıda yetiştirildiğinde bodur kalır ama yinede meyve verir. Şubat ve Mart aylarında dikim yapıldığında yine aynı yılın Ekim ve Kasım aylarında meyve alınır.