pendik escortbostancı escortkadıköy escortataşehir escortWilliam Hill casinoistanbul escort bayancanlı casinoistanbul escortdeneme bonusucasibomistanbul escortbeylikdüzü escortbigobetcasibomcasibomDeneme bonusu veren sitelerDeneme bonusu veren yeni siteler Deneme bonusu veren siteler 2024Casino siteleriBahis sitelericasibom girişankara escortGrandpashabetbetwoonspincoGrandpashabetJojobetcasibom girişmarsbahis girişcasibomtrendbetbetistholiganbetAntalya EscortvaycasinomatadorbetcasibomCASİBOMcasibom girişbettilt girişjojobet girişSahabet girişjojobetbetciocasibomjojobet girişjojobet girişvaycasinodeneme bonusu veren sitelercasibom girişcasibom girişbetwooncasibomcasibommarsbahisMuratpaşa Escortbetcio girişcasinolevantbettiltatlasbet şikayetonwinonwin girişgalabetmatadorbetmatadorbetjojobetnakitbahis güncel girişdinamobet güncel girişbahsegel girişkralbet güncel girişbetmarinolunabetmarsbahis güncel girişjojobet girişcasibom girişcasibom güncel girişcasibom girişmostbet güncel girişgrandpashabet güncel girişmatadorbet güncel girişmobilbahis güncel girişmarsbahis güncel girişjojobet girişpinbahis güncel girişmatadorbet güncel girişmeritbet güncel girişrestbet güncel girişjojobet girişmarsbahisjojobetcasibommarsbahismavibetaresbetlunabetlunabetholiganbetonwin güncel girişlunabetgoldenbahiscasibombetebet girişbetkanyon güncel girişdumanbet güncel girişvaycasino güncel girişultrabet güncel girişjojobetjojobettipobet güncel girişotobet güncel girişmeritking girişbahiscom güncel girişbetturkey güncel girişcasibommeritking girişbetsmovebahiscom güncel girişkulisbet güncel girişasyabahis güncelcasibom güncel girişultrabetdumanbetpusulabetcasibomimajbetbetparkcasibom girişbaywinimajbet girişmatadorbet girişbahiscasino girişselçuksportsjojobetjojobet güncel girişjojobet girişhttps://www.nightingaleseldercare.com/https://www.nightingaleseldercare.com/pusulabetjojobetbetciocasinolevantcasinolevantcasinolevantbetkanyon güncelsahabet girişbüyükçekmece escortParibahisextrabetradissonbetMeritkingjojobetjojobet girisgrandpashabetgrandpashabetgrandpashabetgrandpashabetgrandpashabetbetwooncasibom güncel girişcasibom girişjojobetcasinoroyalmarsbahisbetcio güncel girişrestbet güncel girişmostbet güncel girişmobilbahis güncel girişgrandpashabet güncel girişjojobetholiganbet güncel girişsahabet güncel girişsekabet güncel girişonwin güncel girişcasinomaxi güncel girişsafirbetvbetelexbetngsbahiskalebetbettinebetnanovevobahispusulabetasyabahisjojobet girişcasibom güncel girişbets10mobilbahistempobetasyabahisPerabetcasibom

Piştiğinde Daha Faydalı Olan 3 Sebze


Sebze
Sebze

Sebzeler sağlıklıdır, ancak bazı sebzeler piştiğinde daha da sağlıklı olabiliyor. Piştiğinde daha faydalı olan 3 sebze domates, brokoli ve havucu nasıl pişirmeliyiz?

Sebze yemek sağlıklı bir diyetin en önemli parçasıdır. Sporcular ve spor meraklıları, sebzeleri değerli bir fitokimyasal kaynağı olarak tüketirler. Bu kimyasal bileşikler araştırmalara göre antioksidan özelliklere sahiptir. Antioksidanlar, vücudumuzda serbest radikalleri (hücreyi tahrip eden atomları) stabilize eden ve hastalıkların önlenmesine yardımcı olan güçlü maddelerdir. Bu sebeple sebze tüketenlerde kanser, kalp hastalığı ve dejeneratif hastalıklar daha az görülmektedir.

Bazı Sebzeleri Pişirmek Besin Değerini Artırabilir

Bazı sebzeler pişirildikten sonra daha sağlıklıdır! Çiğ sebze tüketmenin en iyi besin maddelerini sağladığı söyleniyor. Çoğu sebzede bu durum söz konusu olabilse de, pişirme aslında bazı sebzelerde besin değerini artırır.

Journal of Agricultural and Food Chemistry dergisinde (yabancı Tarım ve Gıda Kimyası Dergisi) yayınlanan bir makaleye göre, “sebzeler piştiğinde birçok koruyucu bileşiğin arttığı gözlemlenmiş.”

Hangi Sebzeler Piştiğinde Besin Değeri Artar?

Piştiğinde daha faydalı olan 3 sebze; Domatesbrokoli ve havuç pişirildiğinde besin değerinde iyileşme olduğu tespit edilen üç sebzedir. Faydalı fitokimyasallar bu besinlerin hücre duvarında sıkışmış olarak bulunuyor ve ısıl işlem uygulanmadan harekete geçemiyor.

Domatesi Pişmiş Tüketin

Domates
Domates

Pişmiş Domatesler Daha Fazla Likopen Sağlar.

Domates bilimsel olarak bir meyve olarak bilinmektedir, ancak sebze olarak bilinir ve tüketilir. Domates besleyici, zengin bir C vitamini ve likopen kaynağıdır. Likopen, domatesin kırmızı tonunu önemli antioksidan özellikleriyle birlikte veren fitokimyasal maddedir.

Domatesi pişmiş tüketmek daha faydalı
Domates için yapılan çeşitli pişirme deneyleri, çiğ domatesleri 2, 15 ve 30 dakika boyunca 88 santigrat dereceye ısıtıyordu. Her aralıkta C vitamini ve likopen değerleri ölçüldü. Araştırma sonuçları, C vitamini bakımından belirgin bir düşüş olduğunu, ancak likopen miktarında önemli bir artış olduğunu belirtti.

Buharda pişirme veya kaynatma, domatesten daha fazla likopen çıkarmak için tercih edilen pişirme yöntemidir. Araştırmalar, likopenin kanser riskini azalttığını, kalp sağlığını ve nörolojik yanıtı geliştirdiğini gösteriyor.

Brokoli Piştiğinde Daha Fayfalı

Brokoli
Brokoli

Pişmiş Brokolide Lutein Antioksidan Artışı.

Brokoli, üstün antioksidan özelliklere sahip turpgillerden sebzedir. Araştırmalar, brokoli’nin fitokimyasal karotenoidlerpolifenoller ve glukozinolatlar içerdiğini gösteriyor. Brokoli aynı zamanda zengin lutein ve tokoferol kaynağıdır. Bu kimyasal bileşiklerin kan damarlarındaki iltihaplanmayı azaltarak kanseri azalttığı gösterilmiştir. Brokoli iyi bir detoks sebzesi ve süperfiks olarak bilinir.

International Journal of Food Sciences and Nutrition (Uluslararası Gıda Bilimleri ve Beslenme Dergisi), pişirmenin brokoliğinin besin değerini nasıl etkilediği üzerine bir makale yayınladı. Çeşitli pişirme yöntemleri ile, glukozinolat antioksidan bileşiği seviyelerinin düştüğü tespit edilmiş. Brokoli pişirildiğinde aynı zamanda, luteinkaroten ve tokoferollerde önemli artışlar olduğu bildirildi. Daha uzun pişirme zamanı ile daha da artmış.

Journal of Agricultural and Food Chemistry’de (Tarım ve Gıda Kimyası Dergisi) yayınlanan araştırmaya göre, pişirme brokolide karotenoidlerin salımını destekliyor.

Buharda pişirilen ve kaynatılan brokolide, lutein ve fitoen gibi karotenoidler daha fazla salınıyor. Çalışmalar, fitoenin prostat kanseri riskini azalttığını, kalp sağlığını geliştirdiğini ve kan damarlarındaki iltihaplanmayı azalttığını gösteriyor.

Havuçlar Haşlanarak Tüketilmeli

Havuç
Havuç

Havuç en popüler kök sebzelerdir. Havuçlar beta-karoten, lif ve sayısız vitamin ve minerallerin zengin bir kaynağıdır. Havuç, çoğunlukla yüksek A vitamini ve beta karoten konsantrasyonlarından kaynaklanan antioksidan sağlar.

Havuç haşlandığında antioksidan sağlar
Journal of Agricultural and Food Chemistry’de (Tarım ve Gıda Kimyası Dergisinde) yayınlanan araştırmalar havuçun besin değerleri üzerindeki farklı pişirme yöntemlerinin etkilerini inceledi. Anti oksidan örnekleri, kaynatma, buharda pişirme ve kızartıldıktan sonra ölçülmüştür. Havuç pişirildikten sonra karotenoidler, polifenoller, glukozinolatlar ve askorbik asit (C vitamini) analiz edildi.

Araştırma sonuçlarına göre, haşlanmış havuçta, karotenoidler (antioksidan) yüzde 14 oranında artmıştır. Haşlanmış havuçta ayrıca bolca C vitamini de bulunuyor.

Diğer pişirme yöntemleri, özellikle kızartma işleminde, antioksidan değerlerinde ciddi bir düşüş gözlemlenmiştir.