Fesleğen adıyla da bilinen reyhan (ocimum basilicum) ballıbabagiller (lamiaceae) familyasından ve genellikle ılıman bölgelerde yetişen bir bitki türüdür. Hoş kokusu ile bahçeleri süsleyen reyhan aynı zamanda vitamin deposudur. İçeriğindeki başlıca vitaminler:
- Beta karoten ve A vitamini bakımından zengindir. İçerdiği A vitamini sayesinde akciğer ile ağız boşluğu kanserlerini önler. Cilt, saç ve tırnak sağlığını korur. Ayrıca metabolizmanın düzenli çalışmasını sağlayarak bağırsak ve mide hastalıkları ile savaşır. Gözlerin sağlıklı kalması için düzenli reyhan tüketimi ile A vitamini alınabilir. Çocukların reyhan gibi A vitamini içeren besinleri düzenli olarak tüketmeleri kızamığa yakalanma risklerini azaltır. Reyhan içeriğindeki beta karoten sayesinde kolon kanserine karşı korur.
- Reyhanda bol miktarda kanın pıhtılaşmasında rol oynayan K vitamini vardır. K vitamini yaralanma ve kanama gibi durumlarda kanın yavaşlamasını ve durmasını sağlar. Kemiklerin güçlenmesinde ve böbrek taşlarını önlemede etkilidir. Reyhan günlük K vitamini ihtiyacının neredeyse tamamını karşılar.
- Demir, potasyum, manganez, magnezyum ve bakır için de önemli bir kaynaktır. Potasyum, kalbin hızını kontrol eder ve kan basıncını dengeler. Başta kalp kasları olmak üzere tüm kasların ve sinirlerin iyi çalışması için yardımcı olur. Demir, kanın oksijen taşıma kapasitesini saptar. İyi bir magnezyum kaynağı olduğu için kasları ve damarları rahatlatır, kemikleri güçlendirir.
- C, B2, P vitaminleri açısından zengindir. İçerisindeki C ve P vitaminleri ile kan damarlarının duvarlarını güçlendirir.
Reyhanın kullanımı
Reyhan pişirmeden taze olarak kullanılabileceği gibi pişirerek de kullanabilir ve yemeklere katılabilir. Soslarda, salatalarda, çorbalarda, sebze, tavuk ve et yemeklerinde reyhan hoş kokusu için tercih edilir. Bununla birlikte reyhan çay gibi demlenip içilebilir. Yarım veya bir tatlı kaşığı ince kıyılmış reyhan bir bardak suda kaynatılır. 10-15 dakika demlenmesi için bekledikten sonra süzülür. Günde 2 veya 3 bardak içilir.
Reyhanın çok yüksek oranda ve sık kullanılması vücudu olumsuz etkileyeceğinden fazla tüketilmemelidir. Hamile kadınların kullanması çeşitli sağlık sorunlarına neden olabilir. Bu nedenle doktor gözetiminde tüketilmelidir.
0 Comments