Ballıbabagiller familyasına ait bir bitki olan reyhan insanlar arasında fesleğen olarak da bilinen hoş kokulu bir bitkidir. Pek çok türü olan reyhan sağlık açısından oldukça faydalı bitkilerden bir tanesidir.
Işığı ve Güneşi Seven Bir Bitkidir
Reyhan yetiştirmek için en uygun yerler ılıman iklimin yaşandığı bölgelerdir. Işık ve güneş seven bir bitki olan reyhandan verim alabilmek için günde en az 4 saat güneş görmesi gerekir. Türkiye’de reyhan özellikle Akdeniz bölgesinde sıkça görülür. Ege ve Karadeniz bölgesi de reyhan yetiştirmek için uygun iklim şartlarına sahip olan bölgeler arasındadır. Sıcaklık değerlerinin eksinin altına düştüğü yerlerde reyhan yetiştirme imkânı yoktur. Reyhan yetiştirirken dikkat edilmesi gereken hususların başında bitkinin soğuktan ve rüzgardan korunması gelir.
Reyhan organik madde açısından yeterli ve verimli topraklarda yetişir. Reyhan toprağının geçirgen olması ve drenaj sağlaması gerekir. Bunun sebebi reyhan köklerinin su içinde kalmasını önlemektir. Çünkü reyhan kökü su içinde kalmayı pek sevmez.
Reyhan bahçede ya da saksıda yetişmeye uygun bir bitkidir. Ekimi yapılırken her bir fide arası mesafe 20 cm olacak şekilde ayarlanmalıdır.
Reyhan çok su sevmeyen bir bitki olduğu için haftada bir kez sulanması yeterli olur. Yaz aylarında iki ya da üç defa sulama yapılabilir. Sulama yapılırken yapraklara değdirmemeye dikkat etmek gerekir.