Latince adı ocimum basilicum olan reyhan ballıbabagillerden sıcak iklimlerde yetişen güzel kokulu bitkidir. Bir diğer adı da fesleğendir. Yapraklarının verdiği rayiha nedeniyle bu ismi almıştır. Acı ve keskin bir tada sahiptir. Çiçekleri beyazdan mora farklı renklerde olabilir. Osmanlı şerbetlerinde ve yemeklerinde yaygın kullanıma sahiptir. Özellikle Akdeniz mutfağında ve kültüründe önemli bir yeri vardır.
Reyhan bitkisi üst solunum yolu rahatsızlıklarında tedavi edici özelliklere sahiptir. Boğmaca, öksürük, grip gibi hastalıkların tedavisinde etkilidir. Mide bulantısı ve yanmalarında sakinleştirici olarak da çayı yapılarak içilmelidir. Uykusuzluk giderici özelliği vardır. İştah açıcı ve hazmı kolaylaştırıcı özelliğiyle bilinir. Ayrıca ağız ve dudak bölgesinde çıkan yaraları önlemede de kullanılabilir. Önemli miktarda beta-karoten ve vitamin A kaynağı olan reyhan ishal ve baş ağrısını gidermek için de kullanılabilir. Özellikle migren ve kaygı problemlerinde reyhanın rahatlatıcı özelliği kullanılır. Tüm bu tedavilerde tavsiye edilen yöntem ise reyhanın kokulu yapraklarının koklanması, çayı yapılıp balla tatlandırılarak içilmesi ve yine yapraklarının çiğnenmesi şeklindedir.
Özellikle bağışıklık sistemi çok zayıf olan bireylerde antibakteriyel ve antimikrobiyal özellikleri sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirici etkisi vardır. Bronşit gibi rahatsızlıklarda bronşların açılması ve akciğer sağlığını korumak açısından oldukça önemli etkiye sahiptir. Vücutta biriken ödemin atılması ve bağırsak şişliklerinin giderilmesinde etkilidir. Cilt sorunlarının kırıklar, kırışıklıklar, kızarmalar gibi problemlerin yanı sıra akne, sedef gibi cilt problemlerinin tedavisinde tedaviyi destekliyici olarak kullanılır. Cilt problemlerinin yanı sıra saç dökülmesinde de reyhan suyuyla masaj yapılarak yıkandığı takdirde dökülmeyi giderici etkiye sahiptir. İyi bir antioksidan olan reyhan kanser riskini de azaltmak için kullanılabilir. Kemik sağlığını ve bağ dokusunu güçlendirme yönünde kullanılabilir.
Ayrıca böcek kovucu, sinek kovucu, kanatlı böcekler ve haşerelere karşı, arı ve böcek sokmalarına panzehir olarakta kullanılabilir. İdrar yolları rahatsızlıklarında da tedavi edicidir. Balgam söktürücü olarak da kullanımında son derece etkilidir. Reyhan aynı zamanda lezzeti ve kokusuyla yemeklerde, soslarda tatlandırıcı olarak da yaygın kullanıma sahiptir.