İki metreye kadar uzayabilen rezene doğal ortamlarda kolaylıkla bulunabilen çok yıllık bir şifalı bitkidir. Rezene B ve C vitaminleri, magnezyum, potasyum, kalsiyum gibi sağlığa faydaları olan birçok vitamin ve mineral içerir. Bu nedenle rezenenin zayıflamaya yardımcı etkileri vardır.
- Rezene tohumları iştahı baskılar. Yapay iştah kapatıcı tabletler veya kapsüller kullanmak yerine doğal iştah kesici olarak rezene denenebilir.
- Metabolik süreçleri hızlandırarak yiyeceklerin içindeki kalorilerin daha hızlı yakılmasına yardımcı olur.
- Rezene kandaki ürik asidi temizleyerek karaciğerdeki yağ sindiriminde etkilidir. Yağların sindirimini hızlandırarak, bazı mide ve bağırsak fonksiyonlarını düzenler. Gaz birikimini önleyerek de zayıflamaya katkı sağlar.
- Rezene toksik (zehirli) maddeleri kandan temizler. Böbrekler tarafından süzülüp atılmalarını sağlayarak vücut üzerinde detoks etkisi yaratır.
- Rezenenin idrar söktürücü özelliği bulunur. Ayrıca rezene çayı ile uyanık ve zinde kalınabilir, egzersiz, yürüyüş gibi vücudun açılmasını sağlayan aktiviteler için enerji bulunabilir. Bu da, kafeine olan gereksini azaltır.
- Rezene spazm çözücü özelliğe sahiptir. Midedeki kasılmalar bazen daha aç hissetmeye yol açar. Rezene ile bu kasılmalar hafifler ve açlık hissi azalır. Bunun sonucunda daha az yemek yenir ve daha az kalori alınır. Bu da zayıflamaya yardımcı olur.
- Melatonin uykunun düzenlenmesinden sorumlu bir hormundur. Rezene melatonin salgısını arttırarak iyi bir uykuyu ve sağlıklı bir şekilde kilo vermeyi sağlar.
Rezene çayı ile doğal yoldan kilolardan kurtulmak ve vücudu toksinlerden arındırarak bitkisel detoks yapmak mümkündür. Rezene çayının metabolizmayı hızlandırıcı ve iştah kesici özelliği vardır. Yağ yakılmasını hızlandırmakla birlikte, idrar söktürücü özelliğiyle vücuttaki fazla suyun dışarı daha hızlı ve kolay atılmasını sağlar.
Rezene Çayının Hazırlanışı: Diğer bitki çayları gibi sıcak suda kaynatılarak demi alınır. Kaynama süresi 3 dakikayı aşmamalıdır. İsteğe göre kaynamış suya 1- 2 tatlı kaşığı rezene tohumu atılarak da üzeri kapatılıp 5 dakika kadar demlenmesi için beklenebilir. Rezene çayını şekersiz olarak sabah ve akşam olmak üzere günde iki kez içmek mümkündür. Ayrı bir lezzet vermesi için rezene çayına kabuklu taze portakal veya limon katılabilir.
Böbrek hastalarının, safra kesesi sorunu olanların ve karaciğer hastalarının rezene tüketmeleri çeşitli sağlık sorunları doğurabilir. Bu nedenle doktora danışarak kullanmaları önerilir.
0 Comments