Ranunculaceae familyasına ait bir bitkilerden rüzgargülü, mart çiçeği ve karaciğer çiçeği isimleriyle de bilinir. Yaklaşık 150 türü bulunan bitki rengarenk simetrik çiçeklere sahiptir. Çok yıllık bir bitki olan rüzgargülü, ipeksi tüylerle kaplıdır. Bilinen en önemli rüzgargülü çeşitleri anemone blanda, anemonesylvestris, anemone nemorosa, anemone hupehensis, anemone oregana, anemone virginiana ve anemone narcissifloradır.
Rüzgargülü ılıman ve sıcak iklimi seven bir bitkidir. Türkiye’de başta İzmir, Aydın ve Antalya illeri olmak üzere Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetiştirilir. Rüzgargülünün güneş isteği oldukça fazladır. Bu yüzden güneş ışınlarını bolca alan bölgelerde daha verimli yetişme imkânı bulur. Sıcaklık ve güneş isteğine karşı bitki soğuk hava şartlarına da oldukça dayanıklıdır.
Rüzgargülü killi ve kireçli toprak sever. Genel olarak ormanlardaki ağaç altlarında ve hafif nemli alanlarda doğal olarak yetişir. Bu alanlarda yetişen rüzgargülleri daha gür olur.
Rüzgargülü köklerinden ya da tohumları ile yetiştirilir. Bitkinin kök kısmı yumru biçiminde olup saçak şeklinde yan kökleri vardır. Rüzgargülünün tohum ya da kök kısmı toprağa ekilir. Ekim işlemi için en uygun dönem ilkbahar mevsiminin başıdır. Gölgeliğe ekilmesi önerilen bitki oldukça hızlı bir biçimde yayılım gösterir. Bitkinin yapraklarının ve çiçeklerinin açması ise Nisan ve Mayıs aylarına denk gelir. Çiçekleri pembe, mavi ve mor renge sahiptir.