İnsanların sağlıklarını korumak, gelişimlerini sağlamak ve yaşam kalitesini artırmak için düzenli olarak uyguladıkları ve besin gruplarının yeterli miktarda alınması davranışına sağlıklı beslenme denir. Sağlıklı beslenen insanlar bilinçli bir şekilde ve uygun zamanlarda sağlıklı ve yabancı gıda maddesi içermeyen ürünleri tüketir.
Sağlıklı beslenmek insanların ömrünü artırırken yaşam süresince karşılaştığı hastalıkların sayısını azaltır. Bunun yanında sağlıklı beslenen insanlar sağlam bir görünüşe sahiptir. Cilt sağlığı başta olmak üzere, kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riski azalır. Boy uzunluğuna ve uygun kilo oranına sahip olunabilir. İştahsızlık, halsizlik, hafıza zayıflığı, sağlıksız cilt yapısı, zayıf veya şişman vücut yapısı gibi olumsuz durumlarla sağlıklı beslenme sayesinde karşılaşılmaz.
Sağlıklı beslenmek isteyen kişilerin belirli bir gıda grubunu düzenli bir şekilde alması gerekir. Bu ürünlerin içerdikleri vitamin ve mineraller birbirinden farklıdır. Bu besinler şu şekilde gruplanabilir.
Et ve Et Ürünleri
Kırmızı et, balık ve tavuk eti sağlıklı beslenmede çok önemli bir yere sahiptir. Vücudun sağlıklı bir şekilde işlemesi için gerekli olan protein, demir ve yağ asitleri et ürünlerinde bulunur. Ancak et tüketiminde de dikkatli olunmalıdır. Aşırı yağlı ve kızarmış etler yerine haşlanmış veya ızgara halinde pişirilmiş etlerin tercih edilmesi gerekir. Balık tüketimi haftada 3 veya 4 defa olabilir. Tavuk eti ise az yağlı veya yağsız bir şekilde ızgara şeklinde olabilir. Kırmızı et tüketiminde de az yağlı ürünler tercih edilmelidir.
Sebze ve Meyve Grubu
Farklı vitamin ve mineral gruplarını alabilmek için her türlü sebze ve meyvenin taze bir şekilde tüketilmesi gerekir. Diyetlerde de her öğünde muz, elma, havuç, portakal, mandalina gibi meyvelerin tüketilmesi önerilir. Bunun yanında yeşil yapraklı sebzeler; ıspanak, maydanoz, roka, marul, brokoli gibi besinler salatalar ile birlikte tercih edilir.
Süt Ürünleri ve Tahıllı Besinler
Süt ve süt ürünleri protein bakımından çok zengindir. Günlük süt, peynir, tereyağı, yoğurt gibi ürünler öğünlerde tercih edilmelidir. Ekmek de özellikle Türk mutfağında önemli bir yere sahip olduğu için beslenmede dikkat edilmesi gereken ürünlerdendir. Klasik ekmek yerine tam tahıllı ekmek sağlıklı beslenme açısından daha faydalıdır.