Türkiye’de en çok tüketilen bitkilerden hıyarın diğer adı da salatalıktır. Salatalara, cacıklara eklenen kahvaltı sofralarında da tüketilen bir bitkidir.
Hıyar çok kolay yetiştirilebilen bir besindir. Boy atarak büyümeyi severler. 2- 3 metre uzayabilen bu bitki evde, bahçede veya seralarda rahatlıkla yetiştirilebilir. Hormon takviyesine veya ilaçlamaya gerek duymaksızın yeterli ışık, sıcaklık ve su oranını ayarlayıp üretilebilir.
Salatalık kurak iklimde de nemli, yağmurlu iklimde de yetişen bir bitkidir. Türkiye’de doğudan batıya her bölgede rahatlıkla yetiştiriciliği yapılır.
Yetiştirirken dikkat edilmesi gerekenler
Bahçede yetiştiriliyorsa ilkbahar gibi tohumlar atılır. Haziran ayında filizlenen tohumlar gün ortası olana dek sulanır ve suya doyumu sağlanır. Temmuz gibi ilk mahsüller toplanır. Daha sonra Ağustos – Eylül gibi tekrar mahsül verebilir. Yetişen salatalığın çok fazla büyümesine izin verilmemelidir. Çünkü içi çekirdeklendiğinde lezzeti azalır.
Evde yetiştiriliyorsa ilkbahar veya sonbahar ayında ekilmesi gerekir. İlkbaharda ekildiyse bahçede ekildiğinde yapılması gerekenler yeterli olur. Sonbahar mevsimindeyse bulutlu bir zamanda toprağa ekim yapılması gerekir. Evin oda sıcaklığında ve günde bir- iki bardak su ile bakım yapılması yeterlidir. Rüzgarın olmadığı ortamda yetiştirilir.
Serada yetiştiriliyorsa ilkbahar aylarında sera kapaklarının açık tutulması yeterlidir. Kış aylarında ise sıcaklığın ayarlanması dışında farklı bir çabaya ihtiyaç yoktur.
0 Yorum