Yaprakları yenebilen şalgam, geniş köklü bir bitki türüdür. Kökleri sebze gibi tüketilebilen bir bitki olan şalgam aynı zamanda turpgiller familyasından sayılır. Günümüzde hem insanlar hem de hayvanlar için yaygın olarak yetiştiriciliği yapılan şalgam pek çok farklı şekilde kullanılır. Özellikle Adana ve çevresinde şalgam suyu yaygın olarak kullanılır.
İklim İsteği
Şalgam serin iklimlerin sebzesidir. Fazla sıcaklar şalgam için ideal ortamlar değildir. Bu nedenle sıcak bölgelerde sonbahar aylarında yetiştirilir. Şalgamın verimli yetişmesi için gelişme dönemindeki ortam sıcaklığı 15-20 derece civarında olmalıdır. Bu seviyeden yüksek sıcaklıklar şalgamın odunlaşmasına neden olur. Şalgam aynı zamanda -2 dereceye kadar dayanabilen bir bitkidir.
Toprak İsteği
Şalgam derin, seyrek ve organik madde bakımından zengin toprakları sever. Kumlu ve tınlı topraklarda da gübreleme ile şalgam yetiştirilebilir. Derin olduğu sürece her türlü toprakta şalgam yetiştirilmesi mümkündür. Ancak fazla killi ve ağır topraklarda şalgam verimli olmaz.
Ekim
Şalgam tohum ile üretilen bir bitkidir. Tohumların doğrudan tarlaya atılmasıyla şalgam yetiştirilebilir. Tohumların tarlaya ekimi ılık bölgeler için Mart- Nisan, sıcak bölgeler için ise Eylül- Ekim aylarıdır. Tohumlar tarlaya ekilmeden önce toprak 15- 20 santimetre derinlikte sürülmeli ve ardından tırmıklanmalıdır. Tarla hazır hale geldikten sonra elle tohum ekimi yapılır.
Gübreleme İsteği
Şalgam gübre olarak ahır gübresini sever. Ekim zamanından hemen önce tarlaya ahır gübresi atılabilir. Dekar başına 4-6 ton kadar iyi yanmış ahır gübresi atılarak gübreleme yapılabilir. Sanayi gübreleri atılacaksa eğer dekar başına 10-15 kilogram azot, 8-10 kilogram fosfor, 20-30 kilogram potasyum ve 10-15 kilogram kalsiyum atılabilir.
Hasat ve Depolama
Şalgamlar 5-10 santimetre çapa ulaştığı zaman hasat edilebilirler. Şalgamların çapa arttıkça odunlaşma arttığı için kalite düşer bu nedenle çok fazla zaman geçmeden hasat yapılmalıdır. Hasat el ile yapılır. Demet haline getirilen yumrular ise satışa hazırlanır.
Şalgam saklamaya dayanıklı bir bitkidir. Uzun süreli depolanması için yüzde 70-80 nem ve 2-5 derece sıcaklıklarda 2 ay kadar depolarda kalabilir. Bazı kesimlerde şalgamlar nemli kum içerisinde saklanabilir. Böylece daha uzun süre saklamak mümkündür.