Çukurova bölgesinde yaygın olarak üretilen şalgam suyu, bulgur unu, su, kırmızı havuç, şalgam, tuz ve mayadan üretilir. Kırmızı ve bulanık renkli, fermente bir içecek olan şalgam suyu iştah açıcı olmasının yanı sıra sağlık açısından da faydalıdır.
Şalgam suyu nasıl yapılır?
Bulgur ununa ekşi hamur ve tuz ilave edilip yoğurulur. Ekşimeye yani fermantasyona bırakılır. Ortam ısısına göre ortalama 5 günde hamur kabarıp çatlayarak fermantasyonu tamamlanır. Hamurun üzerine ortalama 4 katı kadar su ilave edilerek hamurun erimesi sağlanır. Çözülmeyen kısımlar suyun dibine çöker ve üstteki su ayrılır. Bu işlem 3 defa daha tekrarlandıktan sonra dilimlenmiş kırmızı havuç, dilimlenmiş şalgam ve hazır şalgam suyu ilave edildikten sonra fermente olması için beklemeye alınır. Bu süre ortam sıcaklığına bağlı olarak 3 gün ila 7 gün arasında değişir.
Şalgam suyu nasıl saklanır?
Fermente süresinden sonra şalgam suyunun kısa süre içerisinde tüketilmesi gerekir. Ortam sıcaklığın bakteri faaliyetlerini etkilemesi nedeniyle, şalgam suyu yapımında havaların sıcak olduğu yaz ayları tercih edilmez. Doğal halindeki şalgam suyu son derece dayanıksızdır. Pastörize işlemi uygulanmadığı ve koruyucu madde eklenmediği için özellikle sıcak havalarda doğal şalgam sularının kısa sürede tüketilmesi gerekir. Yüksek ısıda pastörize edilmiş şalgam suları daha uzun sürelerde bozulmadan kullanılabilir. Ambalajlı ürünlerde, kapak açıldıktan sonra 3-4 gün içerisinde soğuk olarak tüketilmesi tavsiye edilir.