Yeryüzündeki değerli ve çok yönlü gıdalardan biri olan sarımsak (Allium sativum), soğan ve pırasa gibi sebzelerle birlikte Allium ailesine ait bir bitkidir. Yemeklerde tatlandırıcı olarak kullanılmasının yanı sıra çeşitli hastalıkları geniş bir yelpazede tedavi etmek için antik ve modern tarih boyunca ilaç olarak kullanılmıştır.
Sarımsakta hangi vitaminler bulunur?
30 gram sarımsak 149 kalori, 9.5 gram karbonhidrat (lif+ şeker dahil), 2 gram protein, 0,5 gram yağ içerir. Vitaminler ve mineraller açısından zengin olan sarımsakta A vitamini, C vitamini, B vitaminleri, kolin ve kalsiyum, selenyum, potasyum, demir, magnezyum, fosfor, manganez ve çinko mineralleri bulunur.
Sarımsağın Faydaları Nelerdir?
Sarımsağın sağlık açısından en önemli faydası, bağışıklık sistemindeki hücre aktivitesini arttırma yeteneğidir. Bu özelliği ile bakteri ve virüs gibi tehditlere karşı vücudun savunmasını güçlendirmeye yardımcı olur. İçerdiği güçlü antioksidanların varlığı düşünüldüğünde, sarımsağın bağışıklık sisteminde genel olarak çok olumlu bir etkiye sahip olması şaşırtıcı değildir. Sarımsağın aktif bileşen “alisinin” denilen bir tür sülfür bileşiğidir. Sarımsak doğrandığında ya da parçalandığında üretilen bu kimyasal, antibiyotik bir ajan olarak çalışır ve mikropların üremesini önler. Sarımsak bakteriyel ve viral saldırılara karşı, vücudu korumaya yardımcı, farklı antioksidanlardan yüksek seviyelerde içerir. MRSA virüsü üzerinde önleyici bir etkiye sahip olduğu bulunmuştur.
Sarımsağın Faydaları Nelerdir? Sarımsak Neye İyi Gelir
- Bağışıklık sistemini güçlendirir. Hastalıklara karşı genel bir koruma sağlar.
- Çok güçlü antioksidan özelliklere sahip olan sarımsak, kalp-damar ve bağışıklık sisteminin sağlıklı bir şekilde çalışmasını teşvik eder.
- Soğukalgınlığı ve gribal enfeksiyonlara karşı doğal bir ilaçtır.
- Sarımsak vücudun kanser gibi hastalıklarla mücadele etmesi için bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olur. Sarımsak üzerinde yapılan çalışmaları daha çiğ ya da pişmiş sarımsak yiyenlerin özellikle kolon ve mide kanseri gibi bazı kanser türlerini geliştirme olasılığının daha düşük olduğunu göstermektedir.
- Kötü kolesterol seviyesini (LDL) düşürür. İyi kolesterol seviyesini (HDL) artırır. Damar sertliğini önlemeye yardımcı olur. Kalp krizi ve inme riskini azaltır. Sarımsağın kolesterolü azalttığını kanıtlayan 10’dan fazla bilimsel çalışma vardır.
- Sağlıklı bir diyet ve egzersiz programıyla birlikte tüketildiğinde, vücuttaki yağları azaltmak için etkili bir gıdadır.
- Kan şekerini düzenler.
- Vücuttaki parazit ve solucanların temizlenmesini sağlar.
0 Comments