Türkiye’de yaklaşık olarak sekiz tür fasulye yetiştirilir. Bunların arasında en yaygın olanı P. vulgaris türüdür. Şeker fasulye olarak bilinen iri, yuvarlak ve beyaz taneli fasulye cinsi ise P. vulgaris sp. sphearicus alt türüdür. En çok tüketilen fasulye türlerinden biridir.
Zayıf ve dallı kazık kök sistemine sahip olan şeker fasulye, çiçeklenme dönemi başlangıcına kadar hızla gelişir. Çiçeklenme dönemine girdikten sonra gelişimi yavaşlar. Gövdesi otsu yapılı ve tüylüdür. Yeşil renkli meyveleri olgunlaştıkça kahverengi renk alır. Meyve uzunluğu ortalama 10 cm boyundadır. Yetiştirme tekniğine bağlı olarak her bir bitkiden 4-23 arasında meyve alınır.
İklim ve sıcaklık: Şeker fasulyesi tohumu 15-20 derece arasında çimlenir. 15 derecenin altında çimlenme yavaşlarken, 35 derecenin üzerindeki sıcaklıklarda çimlenme durur. Tohumlar ekildikten sonra yaklaşık 10 gün içerisinde ilk çıkış gözlenir. Düşük sıcaklıklarda bu süre 25 güne uzayabilir. Çiçeklenme döneminde ortalama 20- 25 derece sıcaklığa ihtiyaç duyar. Meyvelerin olgunluk döneminde nem oranının düşük olması gerekir. Aşırı nem genellikle kök ve gövde çürüklerine neden olur.
Toprak: Şeker fasulyesi yetiştirmek için en uygun topraklar tınlı ve çinko oranı yüksek topraklardır. İdeal ph oranı 7-8 arasındadır. Topraktaki tuz oranına karşı duyarlıdır.
Ekim: Şeker fasulyesi tohumları sıra veya ocak yöntemleriyle ekilebilir. Ocak yöntemi sebzelik fasulye için daha çok tercih edilir. Kuru fasulye olarak değerlendirilecek şeker fasulyesi mart-nisan ayları arasında ekilir. Toprak 25 cm derinliğinde sürülerek işlenir. Sıra arası 40-60 cm, sıra üzeri ise 5-15 cm arasındadır. Kumlu topraklarda iri tohumların derine ekilirken, ağır topraklarda ise küçük tohumların yüzeye yakın bir şekilde ekilmesine dikkat edilmesi gerekir. Bitki 4-5 yapraklı hale geldiğinde çapalama yapılarak toprağın havalanması sağlanır.
Sulama: Çimlenme döneminde, toprağın ihtiyacına göre sulama yapılır. İlk çıkıştan fide haline gelinceye kadar 2 kez sulanması yeterlidir. Çiçeklenmeden tohum dönemine kadar 2 kez sulanması yeterlidir. Aşırı sulama kök çürüklerine neden olduğundan su miktarına dikkat edilmelidir.
Hasat: Şeker fasulyesinin ekimden sonra ortalama vejatasyon süresi, yetiştirme şartlarına göre 70-140 gün arasında değişiklik gösterir. Baklalar tamamen sararıp sertleştiğinde hasat yapılır. Erken hasat yapılması, tohumların büzüşmesine neden olur. Geç hasatta ise baklalar çatlayarak tohumlar dökülür. Şeker fasulyesi hasat edildikten sonra birkaç gün tarlada kurumaya bırakılır ve daha sonra kabuklarından ayrılırak depolanır. Tohumlar 10 derece sıcaklık ve %65 nem koşullarında 1 yıla kadar saklanabilir.
0 Comments