Alınan gıdaların vücuttaki madde dönüşümü sürecinde aksamalar olursa şeker, yüksek kolesterol, tiroid ve gut hastalığı meydana gelmektedir.
Bitkisel İlaçların Etki Şekilleri
[Hastalığın nedenleri] arasında yanlış beslenme, hareket yetersizliği ve hatalı yaşam alışkanlıkları sayılabilir.
Bu grupta yer alan hastalıkların başlangıç safhasında bitkisel ilaçlar başarıyla kullanılmaktadır. Bitkisel ilaçlar kimyasal ilaçlar kadar hızlı etki etmemektedir ve tedavi uzun sürmektedir. Kimyasal ilaçların istenilmeyen etkilerinin fazla oluşu ve tahammülüün zor oluşu karşısında, çok kolay tahammül edilen, istenmeyen etkileri göz ardı edilebilecek seviyede olan bitkisel ilaçlar hastalar tarafından tercih edilmektedir.
Yüksek Kolesterol ve Tedavisi
Kolesterol vücuda çok yararlı bir maddedir. Ancak düşük yoğunluklu tiğinin kanda fazla olması çok ciddi hastalıkların meydana gelmesine neden olmaktadır. Kolestrol ile birlikte yağların miktarının kanda normal seviyenin üzerine çıkmamasına özel önem verilmesi gerekir, çünkü fazla miktarı kalp, damar ve diğer hastalıklar için uygun şartları hazırlamaktadır.
Yüksek kolesterol ve yağ miktarının yüksek oluşu kalıtsal olarak her 100 kişinin 2-3’ünde görülmektedir. Her 100 kişinin 20’sinde görülme nedeni ise alkol, fazla kilo, şeker hastalığı, karaciğer hastalığı, böbrek hastalığı ve bazı ilaçların kullanılmasıdır.
Yüksek Kolesterol Hastalığında Dahilen Kullanılan Bitkisel İlaçlar
- Enginar yaprağı: İnce doğranılmış 1 çay kaşığı yaprak fincana konulur, üzerine 150 ml kadar kaynar su ilave edilir, 10 dakika demlenilir ve süzülerek içilir. Çayı taze hazırlanılarak yemeklerden önce içilmelidir.
- Sarımsak: Günde 4 gr sarımsak, bir defada 1 gr olmak üzere 4 defada yenilir. Sarımsak havanda dövülür, 4-5 dakika havanda bekletilir, sonra yoğurt veya yemeğe katılarakta yenilebilir.
- Sarı karnıyarık tohum kabuğu: Yemeklerden önce 1 yemek kaşığı tohum bir bardak su ile içilir, daha sonra iki bardak su daha içilir.
- Soya fosfolipidleri: Zenginleştirilmiş hazır ilaç tarifine göre kullanılabilir.
Önemli sağlık sorunları ortaya çıkmadan önce, kolesterol ve toplam yağ miktarı fazlalığı sınır değerlerde iken bitkisel ilaçlar tek başına tedavi edici olarak başarı ile uygulanmaktadır. Kalp ve damar hastalıkları tehlikesi yüksekse kimyasal ilaçlarla birlikte destek tedavi olarak uygulanması faydalıdır.
YÜKSEK KOLESTEROL İÇİN KULLANILMASI GEREKENLER
Toplam yağ miktarının düşmesini sağlayarak kalp ve damar sisteminin korunması için sarmısak kullanılması önemlidir. Enginar yaprağı, soya fosfolipidleri yağların sindirilmesi ve vücutta harcanması yönünde karaciğere destek olmaktadır. Sarı ve siyah karnıyarık tohumu ve tohum kabuğu bağırsak hareketlerini düzenleyerek katkı sağlamaktadır.
Tedaviye destek olmak amacı ile içki içilmemeli, yeterli miktarda bitkisel sıvı yağ yenmeli, hayvansal katı yağlardan kaçınılmalı, fazla kilolar verilmeli, yeşil ve siyah çay içilmeli, yeterli vücut hareketi sağlanılmalı ve kullanılan ilaçlar gözden geçirilmelidir.
Şeker Hastalığı ve Tedavisi
Gençlik şeker hastalığı ve yaşlılık şeker hastalığı olarak iki ayrı şekilde görülmektedir. Bu güne kadar yapılan bilimsel çalışmalarla gençlik şeker hastalığı için tatmin edici sonuçlara ulaşılamamıştır. Yaşlılık şeker hastalığında ise destek tedavi olarak uygulanmaktadır.
Yaşlılık şeker hastalığında baş ağrısı, baş dönmesi, yorgunluk ve iltihaplı hastalıklara yatkınlık görülmektedir. Hastalığın daha da ilerlemesi durumunda organ hasarları meydana gelebilmektedir.
Yaşlılık şeker hastalığında çin tarçını, sarı ve siyah karnıyarık tohumu ve sarı karnıyarık tohum kabuğu kullanılmaktadır. Çin tarçını kabuğunun etkisi doğrudandır, sarı ve siyah karnıyarık tohumu ve tohum kabuğunun etkisi ise şişerek şekerlerin kana geçiş miktarı ve hızını kontrol etmek şeklindedir.
Şeker Hastalığında Dahilen Kullanılan Bitkisel İlaçlar
Çin tarçını kabuğu: Öğütülmüş veya dövülmüş 1 çay kaşığı kabuk fincana konulur, üzerine 150 ml kaynar su ilave edilir, fincanın ağzı kapalı olarak 10 dakika demlenilir ve süzülerek içilir.
Sarı karnıyarık tohum kabuğu: Yemeklerden önce 1 yemek kaşığı tohum bir bardak su ile içilir, daha sonra iki bardak su daha içilir.
TİROİD HASTALIĞI
Tiroid bezinin aşırı çalışarak fazla miktarda tiroid hormonu üretmesi vücud dengelerini sarsabilir.
Tiroid Hastalığının Belirtileri
[Tiroid hastalığının] belirtileri arasında ruhsal değişkenlik, huzursuzluk, sıkıntı, sinirlilik, fazla terleme, sıcağa karşı tahammülsüzlük, kilo kaybı, saç dökülmesi, yorgunluk, kas zayıflığı, kalp ritim bozukluğu ve kalbin hızlı çarpması sayılabilir.
Hastalığın başlangıcında bitkisel ilaçlar başarıyla uygulanmaktadır. Hastalığın ilerlemiş halinde nedenlerin araştırılması için hekim kontorlü şarttır.
Tiroid Hastalığında Kullanılan Bitkisel İlaçlar ve Etkileri
- Aslankuyruğu otu: Kalp çarpma sayısını hafif azaltır, kan basıncını hafif düşürür ve sakinleştiricidir.
- İnce kıyılmış 1-2 çay kaşığı ot fincana konulur, üzerine 150 ml kadar kaynar su ilave edilir, 10 dakika demlenilir ve süzülerek içilir.
- Çayı taze hazırlanılarak günde 2-3 defa içilebilir. 2-4 haftadan uzun süre kullanılmamalıdır.
- İlave olarak biberiye çayı ile birlikte kullanılabilir.
Kurtayağı otu: Sinirsel rahatsızlıkların eşlik ettiği tirodi bezinin aşırı çalışması halinde kullanılmalıdır.
İnce doğranılmış 1 çay kaşığı ot fincana konulur, üzerine 150 ml kaynar su ilave edilir, 10 dakika demlenilip süzülerek içilir. Günde 1 fincan çay sabah içilir, fazla gelirse miktar azaltılabilir. Şikayetlerin hafiflediği ölçüde miktar giderek azaltılarak kullanıma son verilir. Ani olarak kullanıma son verilmemelidir. Hamilelik ve emzirme döneminde kullanılmamalı.