Genellikle lekesiz ve pütürlü bir yüzeye sahip olan sığır dili mantarı bir çok farklı yerde yetişebilir. Sığır dili mantarı adını sığır diline benzeyen şeklinden alır. Genellikle lekesiz olan mantar bazen kızıl lekelere sahip olabilir. Yetiştiği yerler ise genellikle karışık ormanlar, iğne yapraklı ağaç ormanları ve huş ağacı ormanlarıdır. Yaz aylarının ortalarından sonbaharın sonlarına kadar yetişebilir. En yoğun görüldüğüz aralık ise Temmuz ve Kasım ayları arasıdır.
Vitamin ve mineral bakımından oldukça zengin olan sığır dili mantarı hoş bir kokuya sahiptir. Bu mantar türü uzun süre taze kalabilir ve kolayca temizlenebilir. Bir çok farklı tüketim şekli bulunan sığır dili mantarı, besin değerleri yüksek olmasından dolayı sıklıkla tercih edilir.
Sığır Dili Mantarının Besin Değerleri Nelerdir?
Sığır dili mantarı vitamin ve mineral bakımından oldukça zengindir. Özellikle kalsiyum ve protein oranı oldukça yüksektir. 100 gram sığır dili mantarı ortalama olarak 342 kalorilik enerji sağlar. 100 gram sığır dili mantarının yapısında 4.3 gram yağ, 19.7 gram protein ve 1.1 miligram C vitamini bulunur.
Ayrıca 100 gram sığır dili mantarında:
- 600 miligram kalsiyum
- 38 miligram demir
- 230 miligram magnezyum
- 23.2 miligram manganez
- 2.89 gram potasyum
- 31.9 miligram sodyum
- 5.72 miligram çinko bulunur.
İçerdiği yüksek protein oranıyla günlük alınması gereken protein miktarının büyük bir kısmını tek başına karşılar.
Sığır Dili Mantarı Nasıl Yenir?
Hoş bir kokusu olan sığır dili mantarı pek çok farklı şekilde tüketilir. Genellikle sebze olarak tek başına veya pilavlarda garnitür olarak tercih edilir. Makarna gibi yemeklerin yanlarına sos olarak da kullanılabilen sığır dili mantarı kullanılmadan önce iyice temizlenmelidir.
Uzun süre taze kalmasının yanında oldukça kolay temizlenme aşamalarına sahiptir. Diğer mantarlar gibi üzerine sinekleri ve böcekleri çekmediği için sığır dili mantarının kesilerek temizlenmesine gerek yoktur. Temizlenmesi için sap kısmının topraklı yerleri kesilmeli ve eğer dikenleri varsa fırça ile temizlnemesi yeterlidir. Dikenleri ve topraklı kısımları temizlendikten sonra bol su ile yıkanır ve yapılacak yemeğin türüne göre kesilir.