Türkiye’nin sıcak iklime sahip her yerinde kolayca yetişen sinameki başta kabızlık ve çok çeşitli mide rahatsızlıkları olmak üzere sayısız rahatsızlığa faydalı bir bitkidir.
Sinameki baklagiller familyasına ailesine ait küçük bir ağaçtır. Boyları bir metreden on metreye kadar değişiklik gösterebilen çok sayıda çeşide sahiptir. Genel olarak bütün çeşitleri sarı çiçeklidir. Mart ayından itibaren çiçek açmaya başlayan bu bitki Nisan ayından itibaren toplanabilir olgunluğa erişir. Çiçeği kurutularak çay olarak tüketilebilir, en yaygın kullanım şekli de budur. Kurutulma işleminin gölgede yapılması bitkiden şifa elde etmek için dikkat edilmesi gereken bir noktadır.
Sinameki çayı kaynamış suya bir miktar kurutulmuş sinameki atılması ve kısa bir süre demlendirilmesi ile kolayca elde edilebilir. Sinameki çayı doğal bir müshildir. Bu özelliği sayesinde özellikle kabızlık çekenler için iyi bir tedavi yöntemidir. Bağırsakların düzenli çalışmasına yardımcı olur, idrar söktürücü özelliğe sahiptir. Akşamları bir bardak sinameki çayı içilmesi sinirlerin gevşemesinde, stresin atılmasında ve rahat bir uykuda büyük rol oynar. Kas ağrılarını giderdiği de bilinen faydalarının arasındadır. Sinameki çayı kısmen nahoş bir tada sahip olduğu için bal gibi tatlandırıcı ilave edilerek içilmesinde fayda vardır.
Sinameki bitkisinin bir diğer kullanım şekli de yağıdır. Sinameki yağının bilinen en sık kullanımı saç bakım kürüdür. Sinameki yağının saçlarının dökülmesini engellediği ve saçları güçlendirip parlaklaştırdığı bilinmektedir. Bu amaç doğrultusunda sinameki yağı banyo esnasında saç kremi yerine kullanılabilir.
Sinameki yağının ağrıyan bölgelere masaj yaparak sürülmesi de ağrıların azalmasına yardımcıdır. Sinameki yağı çok soğuktan ya da çok sıcaktan meydana gelen cilt çatlaklarına da faydalıdır. Gerek yağı gerekse de çayı mutlaka dikkatli kullanılmalıdır aksi takdirde çeşitli rahatsızlıklara sebebiyet verebilir. Çayın fazla tüketimi ishal yaptığı gibi bağırsakları tahriş etmesi de söz konusu olabilir. Ayrıca aşırı miktarda kullanım bağırsakların ilaç emilimini büyük ölçüde azaltabilir. Bu nedenle sinameki çayı günde iki bardaktan fazla tüketilmemelidir; ayrıca hamile kadınlar bir uzman tarafından önerilmediği sürece sinameki çayı içmemelidir.
0 Comments