Baklagiller familyasında yer alan sinameki sarı renkte çiçekleri olan çalı bitkisidir. Sıcak iklimleri seven bu bitki, ülkemizde genellikle Ege ve Akdeniz Bölgeleri’nde yetişir.
Sinameki bitkisi kabızlık tedavisinde oldukça etkin olarak kullanılır. Sinamekide bulunan aktif bileşikler bağırsak hareketlerini düzelterek laksatif etki göstererek bağırsakları yumuşatır. Özellikle stres, kronik hastalıklar ve ilaç kullanımına bağlı kabızlık sorununda oldukça etkilidir. Ayrıca basurda, fistül rahatsızlıklarında, çeşitli bağırsak ameliyatlarından sonra dışkılama kolaylığı sağladığından kullanımı faydalıdır.
Sinameki yaprakları ve meyvelerinin kurutulması ile çay yapımında kullanılır. Sıcak çay içilecekse ölçüsü, 1 su bardağı için 2 çay kaşığıdır. Su ile birlikte kaynatılmamalıdır. Kaynamış su bitkinin üzerine dökülerek 5-7 dakika demlemeye bırakıldıktan sonra içilmelidir.
Sinameki yapraklarından ve meyvelerinden tam anlamıyla yarar sağlamak için koşullara uygun şekilde kurutulmuş olması gerekir. Mart ayından Ekim ayına kadar kurutulan bu yaprakları kuruturken gölgede, güneş ışığına maruz kalmadan, havadar bir ortamda olmasına dikkat edilmelidir. Kurutulan yaprakların nasıl saklanacağı konusu ile ilgili bilgiler aşağıda yer almaktadır.
Sinameki Nasıl Saklanır?
Sinameki bitkisi cam kavanozlarda ya da bez torbalarda ağzı kapalı ve hava almayacak bir şekilde muhafaza edilmelidir. Erzak dolabında ya da güneş ışığı ve rutubet olmayan havadar ortamlarda saklanmalıdır. Özellikle rutubetli ortamlar bitkinin çürümesine neden olacaktır. Ayrıca sinameki fazla miktarda saklanmamalıdır. Bitki fazla saklandığı zaman içindeki vitamin özelliklerini kaybedeceğinden, saklayıp kullanma süresi bir yıldan fazla olmamalıdır.
Uzun süreli kullanımında veya ölçüsü fazla kaçırıldığında elektrolit dengesizliğine ve ishale yol açabilir. Özellikle hamile ve emziren kişiler sinameki kullanmadan önce doktora danışmalıdır.
0 Comments