Tropikal bölgelerde yetişen sinameki baklagiller familyasına aittir. Afrika, Hindistan ve Arabistan’da tedavi amaçlı kullanılan türleri yetişir.
Ülkemizde Ege, Akdeniz ve Güney bölgelerinde süs bitkisi olarak karşımıza çıkar. Toz, sıvı ve tablet olarak satılan çeşitleri de mevcuttur. Bağırsaklardan su emilimini engeller, sulu dışkılamayı sağlar. Tadı acı olduğu için kuru üzüm ya da hurma ile birlikte tüketilebilir.
İnsan Sağlığı Üzerindeki Etkileri Nelerdir?
- Sinir sistemini etkiler, sakinlik hissi verir.
- Sinameki otu sirke ile kaynatıldıktan sonra saç diplerine sürülmesi, saç dökülmelerini engeller. Aynı zamanda bu karışım yara ve egzamalar üzerinde de faydalıdır.
- Sinameki otu 1 bardak su ve bal ile karıştırılıp içildiği zaman bağışıklığı güçlendirir, metabolizmayı hızlandırır. Ayrıca bu karışım böbrek taşlarının dökülmesine de yardımcıdır.
- Sinameki bitkisi çay olarak hazırlanıp tüketilebilir.
- Ciltte oluşan çatlaklara karşı faydalıdır.
- Balgam söktürür.
- Ekrem ağrılarına faydalıdır.
- Kanı temizler.
- Damarları açar.
- İştahı azaltır. Tokluk hissi verir. Kilo vermek isteyen bireyler tüketebilirler.
- İdrar söktürür.
- Mide ülserinin ortaya çıkmasına sebep olan bakterilerin üremesini engeller.
- Vücutta bulunan fazla ödemi dışarı atmaktadır.
- Mide ağrısı ve mide bulantısı, ishal durumları ile karşılaşılabilir.
- Uzun süreli kullanılması önerilmez. Bu süre 2 hafta olarak bilinir. Kullanıldığı taktirde sindirim sistemini tembelleştirebilir, sindirime yardımcı dokuyu tahriş edebilir. Karaciğeri tahriş edebilir. Kalp rahatsızlıklarına ve kasların güçsüzleşmesine sebep olabilir.
Sinameki Otunun Yan Etkileri Nelerdir?
- Potasyum eksikliği bulunan kişiler sinameki otunu kullanmamalıdır. Aksi taktirde potasyum eksikliği ile kalp kasları olumsuz etkilenebilir.
- Sinameki çayının müshil etkisi vardır. Bağırsakları yumuşatır, kabızlığı giderir. Müshil etkisi nedeniyle çinko, fosfor, kalsiyum, potasyum ve bazı vitaminlerin bağırsaklardan emilimini engelleyebilir.
- İshal olan kişiler tüketmemelidir.
- Hamilelerde düşük yapma riski bulunduğundan, hamilelerin tüketmesi önerilmez.
- Sürekli ilaç kullananlara tavsiye edilmez. Çünkü ilaçların emilmesini azaltır.
- Kansız olan bireyler tüketmemelidir.
UYARI: Sinameki otunun yukarıda belirtilen bazı yan etkilerinden dolayı rastgele kullanılmaması, doktor kontrolü ile kullanılması tavsiye edilir.