Acı maddeler ağızdaki duyu sinirleri vasıtasıyla algılanarak sindirim salgılarının artmasını sağlarlar. Fazla miktarda alındıklarında ise sindirim salgılarını azaltırlar.
Bileşiminde Acı Madde Bulunan Bitkisel İlaçlar Nelerdir?
[Acı maddeler] çok çeşitli kimyasal yapıda olabilirler, en önemlileri iridoidglikosidleri, mono ve sesquiterpenlerdir. Sıcaklığa dayanıksız oldukları için kaynatıldıklarında acılık değerleri azalır.
Acılık değeri su ile seyreltilme oranına göre belirlenmektedir. Örnek olarak acılık değeri 1.000 olan bir madde su ile 1.000 kat seyreltildiğinde acılığı hissedilmektedir.
Hangi Bitkisel İlaçlar Kullanılabilir?
Tedavi özelliğinin tam korunması için tatlandırıcı maddelerle acılık örtülmemelidir. Böylece tatma organı tarafından algılanıp, sinir sistemi aracılığı ile sindirim sistemine arzu edilen etki sağlanılmış olacaktır.
Acı maddeler bağışıklık sistemini desteklediği için basit iltihaplanmalarda da faydalı olmaktadır. Bitkisel Tedaviler kategorimiz dikkatinizi çekebilir.
- Acıyonca: Tükürük ve mide salgısını arttırır ve hazmı kolaylaştırır, iştahsızlık ve hazımsızlık şikayetlerinde kullanılabilir.
- Bodurotu kabuğu: Tükürük ve mide salgısını arttırır. İştahsızlıkta kullanılabilir.
- Bozotu: Safra salgısını arttırır. İştahsızlık ve hazımsızlık şikayetlerinde kullanılabilir.
- Centiyane kökü: Tükürük ve mide salgısını arttırır. İştahsızlık ve hazımsızlıkta kullanılır.
Civanperçemi çiçeği ve otu: Safra salgısını arttırır, mikrop öldürücü etkisi vardır, büzücü, doku sıkılaştırıcı ve kramp gidericidir. İştahsızlık, gastrit, safra yolları ve safra kesesi hastalıklarında ve hazımsızlık şikayetlerinde kullanılabilir.
ENGİNAR YAPRAĞI
Safra salgısını arttırır. Karaciğer hastalıkları, safra kesesi ve safra yolları şikayetleri, iştahsızlık, bulantı ve kusma, hazımsızlık şikayetlerinde kullanılabilir.
İzlanda likeni: Yanma hissini giderir, zayıf mikrop öldürücü etkisi vardır. İştahsızlıkla, ağız ve boğaz hastalıklarında kullanılabilir.
Kantaron otu: Mide salgısını arttırır. İştahsızlık ve hazımsızlık sorunlarında kullanılabilir.
Kara hindiba kökü ve otu: İştahı açar, safra salgısını arttırır. Safra kesesi ve safra yolları hastalıklarında, hazımsızlık şikayetlerinde kullanılabilir.
Kınakına kabuğu: Tükürük ve mide salgısını arttırır. İştahsızlık ve hazımsızlıkta kullanılır.
Mübarekdikeni otu: Tükürük ve mide salgısını arttırır. İştahsızlık ve hazımsızlıkta kullanılır.
Portakal kabuğu: İştah açar, iştahsızlık için birebirdir.
Şeytankacası kökü: İştah açar, safra salgısını arttırır, iltihaplanmayı önler, hafif ağrı dindirici etkisi vardır.
Yabani Hindiba Kökü
Safra salgısını arttırır. İştahsızlık ve hazımsızlıkta kullanılabilir.
Bileşiminde Acı Madde ve Esans içeren Bitkisel İlaçlar
Bu ilaçlar hem acı madde hem de esans etkisi gösterirler. Sindirim salgılarını arttırırlar, iştahı açarlar, gaz ve kramp giderici etki gösterirler, sindirimi hızlandırır, iltihaplanmayı önlerler, mikropların çoğalmasını engellerler ve sakinleştirici etki gösterirler.
AZ ACI OLDUKLARI İÇİN HASTALAR TARAFINDAN TERCİH EDİLİRLER
Adaçayı yaprağı: Mikrop öldürücüdür, mantar ve virüslerin çoğalmasını önler, büzücü etki gösterir, salgıları arttırır. Ağız ve boğaz hastalıklarında, hazımsızlık şikayetlerinde kullanılabilir.
Pelinotu: Safra kesesi ve safra yolları hastalıklarında, iştahsızlık ve hazımsızlık şikayetlerinde kullanılabilir.
Portakal kabuğu: Safra kesesi ve safra yolları hastalıklarında, iştahsızlık ve hazımsızlık şikayetlerinde kullanılabilir.
Kullanılan Bitkisel İlaçlar
- Şerbetçiotu çiçeği: Sakinleştiricidir. Hazımsızlık şikayetlerinde kullanılabilir.
- Turunç kabuğu: İştahsızlık ve hazımsızlık sorunlarında kullanılabilir.
- İlaçların hepsi günde birkaç defa yeniden hazırlanılarak taze bir şekilde kullanılabilir.
- İlaçları gereğinden fazla kullanmanız zararlı olabilir.
Bileşiminde Alkaloid Olan Bitkisel İlaçlar Nelerdir?
Alkaloidleri mide bağırsak yolunda kramp giderici etkisi vardır ve sakinleştiricidir. Alkaloidlerin kullanım miktarı ve süresine özel önem verilmelidir. Fazla miktarda kullanılırsa zehir etkisi gösterirler, bağımlılık yapabilirler.
Kalp ritim bozukluğu prostat, akciğer ödemi, göz şikayetleri, mide bağırsak yolnda daralma halinde bu ilaçlar kullanılmalıdır.
Amantadin, Chinidin ve anti depresyon ilaçlarının etkilerini arttırdıkları için kesinlikle birlikte kullanılmamalıdırlar.
Boldo yaprağı: Mide ve safra salgılarını arttırır, kramp gidericidir. Safra yolları ve safra keseki hastalıkları, hazımsızlık, şikayetleri ve kramp giderici olarak kullanılabilirler.
Canotu kökü: Kramp giderici etkisi vardır. Sindirim sistemi kramplarında kullanılabilirler.
Güzelavratotu: Sindirim sistemi kramplarında kullanılması gerekir.
Kırlangıçotu: Üst sindirim yollarında kramp giderici etkisi vardır. Safra yolları ve safra kesesi hastalıklarında ve kramp ağrıları halinde kullanılabilirler.
Şahterotu: Üst sindirim organlarında kramp giderici etki gösterir. Safra yolları ve safra kesesi hastalıklarında ve kramp şikayetlerinde kullanılabilir.
Bileşiminde Antranoid Bulunan Bitkisel İlaçlar Nelerdir?
Antranoidler kalın bağırsakta etkilidir. Emilimizi azaltır, vücuttan su atılmasını teşvik ederek ishal oluşturur ve bu şekilde kabızlığa karşı kullanılırlar.
Beslenme şeklinin değiştirilerek bol lifli meyve sebze ağırlıklı beslenme ile kabızlık önlenmeye çalışılır. Ayrıca; şişerek bağırsak hareketlerini arttırarak kabızlığı önleyen ilaçlar etkili olmaz ise bu grupta yer alan ilaçlar kullanılmalıdır.
Sindirim sistemindeki daralma ve tıkanmalarda, iltihaplı bağırsak hastalıklarında, ülser, apandisit ve nedeni belli olmayan karın ağrılarında, hamilelik ve emzirme döneminde, 12 yaşından küçük çocuklarda bu grupta yer alan ilaçlar kullanılmamalıdır.
Hekim kontrolü olmadan 1-2 haftadan uzun süre kullanılmamalıdırlar. Potasyum kaybına bağlı ciddi kalp ve böbrek hastalıklarına neden olabilmektedirler.
Akdiken meyvesi: Bağırsak hareketlerini hızlandırır. Kabızlıkta kullanılır.
Barutağacı kabuğu: Sıvıların bağırsak emilmesini engeller, vücuttan su atılmasını teşvik eder. Kabızlıkta kullanılır.
Ravent kökü: İshal yapıcıdır, kabızlıkta kullanılabilir.
Sarısabır: Bağırsak hareketlerini hızlandırır, ishal yapıcı etkisi vardır. Kabızlıkta kullanılabilir.
Sinameki yaprağı ve meyvesi: Bağırsak hareketlerini hızlandırır, ishal yapıcıdır. Kabızlıkta kullanılır.
Bileşiminde Esans Bulunan Bitkisel İlaçlar
Esans bitki özelliklerine göre çok sayıda kimyasal maddeden meydana gelir. Kolay uçucu ve kuvvetli kokulu maddelerdir, alkolde ve yağda çözünürler, suda çözünmezler. Işık ve ısı etkisiyle bozunurlar. Bu nedenle güneş görmeyecek şekilde, serin ortamlarda muhafaza edilmeleri gerekir. Esans içeren bitki kısımlar cam kaplarda hava ve rutubet almayacak şekilde, ısı ve ışıktan korunmalıdır.
Esansların çok geniş etki alanları vardır. Sindirimi hızlandırırlar, gaz ve kramp giderici etki gösterirler, sindirim salgılarını arttırırlar, mikrop ve mantarları öldürücü etki gösterirler, iltihaplanmayı önlerler ve sakinleştiricidirler.
Esansların kaliteleri çok önemlidir. Üreticisi ve üretim yeri, üretim izni olmayan, ilaç kalitesi bulunmayan ve iyi korunmamış hiçbir esans ve esanslı ilaç alınmamalıdır, fayda yerine zarar verir. Doğal esanslar optikçe aktiftir, bu özelliği ile kimyasal olarak üretilmiş olanlardan ayırt edilebilir. Doğal esanslar kullanılmalı, kimyasal olanlar alınmamalıdır. Belirtilen kullanım miktarlarında istenmeyen etki göstermezler.
Uyarı: Esanslar çocukların yüzüne ve özellikle burnuna tutulmamalıdır, şok etkisiyle boğulma meydana gelebilir. Hamilelik ve emzirme döneminde esans yerine esans içeren ilaçların çayı tercih edilmelidir.
Anason tohumu: Mikrop öldürücüdür, tükürük ve mide salgısını arttırır, gaz ve kramp gidericidir. Hazımsızlık şikayetlerinde kullanılır.
Ardıç meyvesi: Kramp giderici etki gösterir. Hazımsızlık şikayetlerinde kullanılabilir.
Bahçenanesi yaprağı ve esansı: Safra salgısını arttırır, gaz ve kramp gidericidir. Safra yolları ve safra kesesi hastalıklarında, bağırsak tembelliğinde, hazımsızlık şikayetlerinde, bulantı ve kusmada kullanılabilir.
Biberiye yaprağı: Safra yolları ve ince bağırsak kramplarında etkilidir. Hazımsızlık sorunlarında kullanılabilir.
Çin tarçını: Mikrop öldürücüdür, mantarların üremesini durdurur, sindirimi hızlandırır. İştahsızlık ve hazımsızlık sorunlarında kullanılabilir.
Dağtütünü çiçeği: İltihaplanmayı önler, mikrop öldürücüdür, ağrı dindirici etki gösterir. Ağız ve boğaz hastalıklarında kullanılır.
Dereotu tohumu: Mikropların üremesini önler, kramp gidericidir. Hazımsızlık şikayetlerinde kullanılır.
Frenk kimyonu tohumu ve esansı: Kramp giderici ve mikrop öldürücüdür. Hazımsızlık şikayetlerinde kullanılabilir.
Gül çiçeği: Mikrop öldürücüdür, dokuları büzer ve sıkılaştırır. Ağız ve boğaz hastalıklarında kullanılabilir.
Havlıcan kökü: Kramp giderici ve mikrop öldürücüdür, bağışıklık sistemini destekler. Safra yolları ve safra kesesi hastalıkları, hazımsızlık şikayetleri ve iştahsızlıkta kullanılabilir.
Java zerdeçalı: Safra salgısını arttırır. Safra yolları ve safra kesesi hastalıkları ve hazımsızlık şikayetlerinde kullanılır.
Kakule meyvesi: Safra salgısını arttırır, virüslerin çoğalmasını engeller. Hazımsızlık şikayetlerinde kullanılabilir.
Karanfil: Bakteri, mantar ve virüs öldürücüdür, bölgesel uyuşturma yapar, kramp gidericidir. Ağız ve boğaz hastalıklarında kullanılır.
Kediotu kökü: Sakinleştiricidir. Hazımsızlık sorunları ve gastritte kullanılır.
Kekik otu: Sakinleştiricidir. Hazımsızlık sorunları ve gastritte kullanılır.
Kişniş tohumu: Hazımsızlık şikayetlerinde kullanılabilir.
Lavanta çiçeği: Sakinleştirici ve gaz gidericidir. Hazımsızlık şikayetlerinde kullanılabilir.
Melekotu kökü: Mide ve safra salgısını arttırır, kramp gidericidir. İştahsızlık ve hazımsızlık şikayetlerinde kullanılabilir.
Mirra: Büzücü ve doku sıkılaştırıcı özelliği vardır. Ağız ve boğaz hastalıklarında kullanılabilir.
Nane esansı: Gaz gidericidir, safra salgısını arttırır, mikrop öldürücü etkisi vardır.
Oğulotu yaprağı: Sakinleştirici ve gaz gidericidir. Hazımsızlık sorunlarında kullanılabilir.
Papatya çiçeği: Mikrop öldürücüdür, iltihaplanmayı önler, yaraların iyileşmesini hızlandırır, kramp giderici etki gösterir. Ağız ve boğaz hastalıkları, gastrit ve ülser, hazımsızlık şikayetleri ve sindirim sistemi kramplarında kullanılabilir.
Rezene tohumu ve esansı: Mide ve bağırsak hareketlerini arttırır, kramp gidericidir. Hazımsızlık şikayetlerinde kullanılabilir.
Seylan tarçını: Mikrop ve mantar öldürücüdür, sindirimi hızlandırır. İştahsızlık ve hazımsızlık şikayetlerinde kullanılabilir.
Yıldız anasonu tohumu: Mide-bağırsak kramplarını giderici etki gösterir. Hazımsızlık sorunlarında kullanılabilir.
Zencefil kökü: Bulantıyı bastırıp kusmayı engeller, tükürük, mide ve safra salgılarını arttırır, kramp gidericidir, bağırsak hareketlerinin hızlandırır. Bulantı ve kusma, iştahsızlık ve hazımsızlık şikayetlerinde kullanılabilir.
Zerdeçal kökü: Safra salgısını arttırır, iltihaplanmayı önler. Safra yolları ve safra kesesi hastalıklarında, hazımsızlık şikayetlerinde kullanılabilir.
Bileşiminde Flavonoid Bulunan Bitkisel İlaçlar Nelerdir?
Bitkilerin bileşiminde bulunan önemli madde gruplarından birisidir, önemi giderek artmaktadır. Kimyasal olarak C6 – C3 – C6 molekül yapısında fenolik bileşiklerdir. Bitkilerin renk ve tadını veren maddeler arasındadır, bugün bilinen 200’den fazla çeşidi vardır. Ana grup olarak kateşin, quertecin, rutin, letolin, antocyan, apigenin, naringenin, hesperidin, dopamin, bromelain, limonen sayılabilir.
Flavonoidler karaciğeri destekler, iltihaplanmayı önler, kramp gidericidir. Vücutta zehir etkisi yapan maddelerin etkisiz hale getirilmesinden rol alırlar.
Devedikeni tohumu: Karaciğere zararlı olan çok sayıda maddeye karşı karaciğeri korur. Karaciğer hastalıklarında, safra yolları ve safra kesesi hastalıklarında kullanılabilir.
Meyan kökü: Yaraların iyileşmesini hızlandırır, kramp gidericidir. Ülserde kullanılabilir.
Papatya çiçeği: Mikrop öldürücüdür, iltihaplanmayı önler, yaraların iyileşmesini hızlandırır, kramp gidericidir. Ağız ve boğaz hastalıklarında, ülser ve gastritte, hazımsızlık şikayetlerinde ve sindirim sistemi kramplarında kullanılır.
Turunç kabuğu: İştahsızlık ve hazımsızlık şikayetlerinde kullanılabilir.