Boyu 10-40 santimetre aralığında olan sinir otu şifalı bir bitkidir. Yapraksız, çok yıllıklı ve otsu bir yapıya sahiptir. Ateş yaprağı ve bağa yaprağı adıyla da bilinen sinir otu sivri sinir otu ve yapraksız sinir otu olmak üzere 2 farklı türe ayrılır. Sinir otu yapısında flavonlar, silisik asit, allantoin ve tanen gibi pek çok etkin maddeyi bulundurur. Vitamin ve mineral yönünden de zengin olan sinir otu dünyanın hemen hemen her bölgesinde yaygın olarak yetiştirilir.
Sinir otu yol kenarlarında ve nemli yerlerde doğal olarak yetişen bir bitkidir. Özellikle besleyici maddelerin bol olduğu kırlarda ve yamaçlarda sıklıkla sinir otuna rastlanabilir. Sinir otuna Mayıs ayından Eylül ayına kadar rastlanır. Her türlü ortamda yetişebilen bir bitkidir. Bu nedenle kolaylıkla tarımı yapılabilir. Tohum ile çoğalan sinir otu en verimli olarak organik madde yönünden zengin toprakların bulunduğu ılıman iklimlerde yetişir.
Sinir Otu Evde Nasıl Yetişir?
Sinir otu toprak ve iklim seçen bir bitki olmadığı için bahçede veya saksıda yetiştirilmesi oldukça kolay bir bitkidir. Sinir otu tohum ile çoğalan bir bitki olduğu için yetiştirirken tohumlarını saksıya ya da bahçeye ekmek ve ardından bol su vermek yeterli olur.
Ekilen sinir otu tohumları toprağın ve iklimin cinsine göre birkaç hafta içerisinde çimlenmeye başlar ve ilk yapraklarını vermeye başlar.
Sinir otunun en verimli şekilde yetişmesi için ise güneş ışığının bol olduğu yerleri tercih etmek doğru olacaktır. Ayrıca kullanılan toprağın organik bileşenler yönünden zengin olması bitkinin kalitesini yükseltir. Ekilen tohumlar yeterl
0 Comments