Latince adı “Allium cepa”olan sofra soğanının tarımı Sümerler dönemine dayanır. Kültürümüzde hemen hemen tüm yemeklerimizde kullandığımız soğanı taze ve kuru olarak tüketmekteyiz. Anavatanı Orta Asya ve Akdeniz olan soğanın günümüzde Marmara Bölgesi, Karadeniz Orta kesimi, Akdeniz’in Doğusu ve İç Anadolu bölgelerinde tarımı yapılır.
Bol miktarda C vitamini içerdiği bilinen soğan, ayrıca A ve B vitaminlerini içerir.
- Özellikle yeşil soğan C vitamini açısından çok zengindir. C vitamini tansiyonu düşürür. Kemikleri, eklemleri ve dişleri güçlendirir. Kalp hastalıklarına karşı koruyucudur. En önemlisi bağışıklık sistemini güçlendirici etkisidir. İltihap giderici etkisi ile antibiyotik etkisi yapar ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Kış aylarında yeteri kadar taze soğan tüketilirse büyük oranda hastalıklardan korunulur. Kuru soğanda taze soğana göre daha az miktarda C vitamini mevcuttur.
- Soğan içerdiği A vitamini sayesinde hücre yenilemesinde etkilidir. Böylece cildin genç kalmasına yardımcıdır. A vitamini kanseri yavaşlatır. Antioksidan etkisi mevcuttur. Göz sağlığı için de önemli bir vitamindir.
- İnsan sağlığı için oldukça önemli olan B vitaminleri kuru soğanda yeşil soğana göre daha fazladır. B vitaminleri günlük enerji ihtiyacını karşılamaktadır. En önemli ikinci etkisi ise kan hücrelerinin oluşumunda görevli olmasıdır. Eksikliğinde kansızlık görülmesi kaçınılmazdır. Depresyona karşı koruyucu etkisi mevcuttur. Ayrıca bağışıklık sisteminin güçlenmesinde görevlidir.
- Ayrıca soğanda bulunan fosfor diş ve kemik gelişimi için önemlidir. Hücre yenilenmesinde de etkilidir.
- Soğanda bulunan bir diğer madde ise kükürttür. Kükürt saç, tırnak ve cilt sağlığı için oldukça önemlidir. Ayrıca silis de cilt sağlığı için gereklidir ve soğanda mevcut olan maddelerdendir.
- Soğanın en önemli özelliği iltihap giderici oluşudur. Bu yönüyle bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlamaktadır. Doğal antibiyotik olarak anılmasının nedeni bu özelliğidir. Özellikle kış hastalıklarından korur.
- Romatizmaya iyi geldiği ve ağrıları hafiflettiği bilinir.
- Kan şekerini düzenlemektedir. Diyabete karşı koruyucudur.
- İştah açıcı etkisi vardır.
- Sindirim sistemini düzenlemeye yardımcıdır.
- Kanseri yavaşlatıcı ve durdurucu etkisi vardır.
- Boğaz iltihabını giderici etkisi mevcuttur. Böylece öksürüğü de keser.
- Damar sertliğini engelleyerek kalp hastalıklarına karşı koruyucudur.
Doğru beslenmek hastalıklardan koruyucu olduğu gibi hastalıkların iyileşmesinde de oldukça etkilidir. Düzenli ve doğru soğan tüketimi;
- Kanser
- Diyabet
- Kalp hastalıkları
- Kış hastalıkları
- Prostat
- Yüksek tansiyon
- Bronşit
- Mide hastalıkları
- Astım hastalıklarına karşı koruyucu ve tedavi edicidir.
Fakat gereğinden fazla tüketim tedavi etmek yerine hastalıklara sebebiyet verebilir. Ayrıca basur gibi hastalıklara olumsuz etki edebilir. Bu nedenle tüketimden önce doktorunuza başvurmanız önemlidir.