Soğuk algınlığı çeşitli virüslerin neden olduğu basit iltihaplanma ile görülen hastalıklara verilen genel bir isimdir.
Soğuk Algınlığının Belirtileri
Soğuk algınlığı hastalıklarının ”gerçek grip” hastalığından ayırt edilmesi gerekir, gerçek grip çok ağır bir hastalıktır.
Soğuk algınlığında hafif bir iltihaplanma görülür. Başlangıçta burunda gıcık, hapşırma ile başlar ve hemen ardından burun akıntısı görülebilir. Burun akıntısı ile nefes alıp verme zorlaşır, sonra ise öksürük, boyun ve eklem ağrıları görülür. Ateş yükselir ve birkaç gün kadar sürer.
Soğuk Algınlığında Uygulanabilecek Olan Tedaviler
Günümüzdeki tıp soğuk algınlığı hastalığının önlenmesi konusunda bir tedavi şekli geliştirememiştir.
Bitkisel ilaçlar tedavi olarak başarı ile uygulanmaktadır. Bitkisel ilaç kullanımı ile hastalığınızın ağırlaşması önlenmekte, kısa sürede atlatılması sağlanmakta ve soğuk algınlığının sorunları hafifletilebilmektedir.
- Soğuk algınlığının ilk belirtileri görüldüğü anda yapılacak müdahale önemlidir.
- Eğer ilk müdahale düzgün yapılırsa soğuk algınlığının önlenebilmesi bile mümkündür.
- Bunun için terletme tedavisi ve ayak banyosu çok iyi olacaktır.
- Soğuk algınlığını önlemek için sıcaklığı giderek artan bir banyoda olabilir.
Bitkisel İlaçlar ile Tedavi
Ihlamur çiçeği ve mürver çiçeği çaylarıyla terletme etkisiyle dolaylı olarak ateş düşürülür.
SÖĞÜT KABUĞU VE KEÇİSAKALI ÇİÇEĞİ ATEŞ DÜŞÜRÜR
Bitkisel ilaçların iltihaplanmayı önleyici ve şikayetleri azaltıcı etkilerinden yararlanılabilir.
Dokuların kanlanmasını sağlar ve vücudun savunmasını arttırır. Yapışkan maddeli bitkisel ilaçlar ile kaygan doku desteklenilir ve korunulur.
Soğuk algınlığının başlangıcında bağışıklık sistemini destekleyen bitkisel ilaçlar ile hastalık süresi azaltılabilir.
Soğuk algınlığının başlangıcından itibaren meyve ve sebze ağırlıklı gıdarlar ile beslenilmeli, günde mümkün olduğunca bitki çayları içilmeli, ateş olması halinde dinlenilmeli ve temiz hava almaya özen gösterilmelidir.
Soğuk algınlığı görüldüğü zaman ayak banyosu yapmak çok faydalıdır. Bunun için ayakların dayanabileceği sıcaklıkta bir suya öğütülmüş 2 yemek kaşığı hardal taohumu ilave edilip karıştırılır.
Ayaklar bu suda 15-20 dakika kadar tutulur. Hardal tohumunu ilk uygulamada göğüste 3 ile 5 dakika arasında tutarak derinin alerjik tepki gösterip göstermediği izlenilir.
Soğuk Algınlığında Kullanılan Bitkisel İlaçlar
Ihlamur çiçeği: İnce ince doğranmış 1 çay kaşığı çiçek fincana konulur, üzerine 150 ml kaynar su ilave edilip, 15 dakika demlenir, süzülerek içilir.
Keçisakalı çiçeği ve otu: İnce doğranılmış 1 yemek kaşığı ot veya çiçek bir fincana konulur, üzerine 150 ml kaynar su ilave edilir, fincanın ağzı kapalı olarak 10-15 dakika demlenilir ve süzülerek içilir. Günde 3-4 fincan çay taze hazırlanılarak mümkün olduğunca sıcak olarak içilmelidir.
BELİRTİLEN UYGULAMALARIN HİÇBİRİ 2 HAFTADAN UZUN SÜRE YAPILMAMALIDIR
Mürver çiçeği: 2 çay kaşığı kadar çiçek fincana konulur, üzerine 150 ml kadar su ilave edilir, 15 dakika demlendikten sonra süzülür ve içilir. Günde 3 ile 4 fincan çay taze hazırlanılarak mümkün olduğunca sıcak olarak içilmelidir.
Söğüt kabuğu: İnce doğranılmış bir çay kaşığı kabuk üzerine 150 ml kadar kaynar su ilave edilir, 15 ila 20 dakika demlendikten sonra süzülerek içilir.
Soğuk Algınlığında Dışarıdan Kullanılan Bitkisel İlaçlar
Uyarılar: Esans çocukların yüzüne vee özellikle burnuna tutulmamalıdır, şok etkisi ve boğulma medyana gelebilir. Çocuğunuzun emzirme döneminde anne göğsüne ve göğüs çevresine esanslı ilaçlar sürülmemelidir, çocuğunuzun zarar görme riski vardır.
Kullanımları ile Bitkisel İlaçlar
- Anason esansı: % 5 ile 10 arasında esans içeren merhem veya yağlı ürün günde 3 defa göğüse veya sırta sürülerek ovulabilir.
- Bahçenanesi esansı: % 5 ile 20 oranında esans içeren merhem veya yağlı ürün kullanılabilir. Hazır ürünler göğüs veya sırta sürülerek ovulabilir.
- Çam esansı: % 10 ile 15 esans içeren merhem veya yağlı ürün kullanılabilir. Bu ürünler göğüs veya sırta sürülerek ovulur. Birkaç damla esans mendile damlatılarak koklanılabilir.
- Hardal Tohumu: 4 yemek kaşığı öğütülmüş hardal tohumu kullanımdan hemen önce ılıksu ile bulamaç haline getirilip göğüse sürülebilir. Bu işlemi günde en fazla 4 defa tekrarlayınız.
Kâfur: Yetişkinler için en fazla % 25’lik, çocuklar için en fazla % 5’lik merhemleri kullanılabilir. Bu merhemler günde birkaç defa göğüs veya sırta sürülerek ovulabilir. Kâfur + ökaliptüs esansı + terebentin esansı karışımı da kullanılabilir.
Avrupa melezi karaçam Esansı: Yağda veya merhem şeklinde hazırlanmış ürünler göğüse sürülerek, yakı bandları şeklinde veya soluyarak kullanılabilir.
Ladin esansı: Yağda veya merhem şeklinde hazırlanmıştır % 10 ile 15 oranında esans içeren eden ürünler kullanılabilir. Bu ürünler günde birkaç defa göğüse sürülerek uygulanabilir. 500 ml kadar kaynar su bir kaba konulur, baş büyük bir havlu ile örtüldükten sonra suya birkaç damla esans damlatılabilir.
Nane esansı: Yağda veyahut merhem şeklinde hazırlanılmış % 5 ila 20 oranında esans içeren ürünler kullanılabilir. Bu ürünler veya birkaç damla esans göğüse ve sırta ovulabilir.
Ökaliptüs esansı: % 5 ila 10 oranında esans içeren krem ve merhemi veya yağda % 50 ila 20 oranında esans içeren ürün kullanılır. Bu ürünler göğüs ve sırta sürülerek ovulabilir.
Soğuk algınlığı çayı I
Ihlamur çiçeği —— 30 gr
Mürver çiçeği —— 30 gr
Keçisakalı çiçeği —— 20 gr
Kuşburnu —— 20 gr
Soğuk algınlığı çayı IV
Söğüt kabuğu —— 35 gr
Mürver çiçeği —— 30 gr
Kekik otu —— 20 gr
Kuşburnu —— 5 gr
Meyan kökü —— 5 gr
Ebegümeci çiçeği —— 5 gr
Çayların hazırlanılışı
1 yemek kaşığı karışım bir fincana konulur, üzerine 150 ml kadar kaynar su ilave edilir, fincanın ağzı kapalı olarak 10 dakika kadar demlenilir, süzülerek içilir. Günde 2 ila 3 defa çay taze hazırlanılarak mümkün olduğunca sıcak olarak içilir.
0 Comments