Demlenmiş Çayın Raf Ömrü
Demlendikten sonra çayın raf ömrü, demlenmemiş torbalarda ya da yaprak halinde ki çaydan çok daha azdır. Her türlü kullanılmayan demlenmiş çay buzdolabında da beklese 5 günden sonra atılmalıdır. Bu demlenmiş çay için üst limittir fakat çay günlük demlendiğinde daha iyi olur. Taze kalması için koruyucu madde içeren şişelenmiş çaylar, açıldıktan sonra buzdolabında 10 gün muhafaza edilebilir.
Çayın Bozulma Belirtileri
Bozuk çayın belirtileri genelde küf ya da koku gibi açık ve nettir. Eğer bunlardan birisi varsa çayı tadına bakmadan atın. Ancak, bazı bozulma organizmalarını sadece duyularınızla tespit etmek kolay değildir. Bu yüzden soğuk sakladığınız çayın raf ömrü konusunda bazı kuralları izlemeniz gerekir. Taze çayın kokusu birkaç gün bekledikten sonra da önemli ölçüde yayılır. Eğer çayınız taze kokmuyorsa, vakti geçmiş bu çayı kullanmak yerine yenisini demlemeyi tercih edin.
Çay Depolamanın Temel Kuralları
Soğuk saklanan çayların bozulmasını önlemek için her zaman iyi işlenmiş gıdaları kullanmayı alışkanlık haline getirin. Çay demlemeden önce ellerinizi yıkayın ve temiz mutfak eşyaları ve saklama kapları kullanın. Demlenmiş çayı saklamak için mutlaka demlendikten sonra 4 saat içinde buzdolabına koyun. Çayı kapalı tutun, kapağı sıkıca kapanan bir kapta ve en uzun raf ömrü ve en az kalite kaybı sağlayacak şekilde muhafaza edin. Diğer kokular çaya kolayca sinerler. Bu yüzden düzenli olarak çay depoluyorsanız buzdolabı kokularına ve temizliğine dikkat edin. Buzdolabına koymadan önce çayın soğumasını bekleyin.
Buzlu Çay Servisi
Buzlu çay basit olmasına rağmen sıcak bir günde en iyi çözüm olabilir ve aynı zamanda farklı durumlara uyacak şekilde hazırlanabilir. Biraz şeker ve limon dilimi ya da farklı tatlar için meyve suları ekleyerek basitten başlayın. Hiçbir ekleme gerektirmeyen aromalı çaylar demleyin ya da içerisine dilimlenmiş limon, portakal, şeftali gibi meyveler katarak tatlandırın.