Sezonun uzun sıcak günlerinden daha serin, daha kısa sonbahar günlerine dönüştüğü için saksılarınıza ne yapacağınızı merak ediyor olabilirsiniz. Çiçek saksıları, bir veranda veya balkon kenarı gibi küçük bir alanda bahçe yapmak için mükemmel bir yoldur. Ancak saksılar ayrıca geniş bahçelerde de harika özellikler sağlar. Her iki durumda da, saksılar göze çarpıyor ve sonbaharda bakıma ihtiyaçları var.
Yaz sonunda, bitkiler biraz yorgun görünmeye başlayacak. Sınırlı bir alanda büyümek için çok çalıştıklarını ve biraz da olsa bakım zamanının geldiğini anlayabilirsiniz. Saksılarınızı nasıl yenileyeceğiniz hakkında bazı ipuçlarını burada bulabilirsiniz.
Güz Mevsimlerinde Saksı Bakımı
Saksılarınızda sebze veya çiçek yetiştiriyor olun, sonbahar mevsimi kapları temizlemek ve kışa hazırlamak için harika bir zaman. İşte yapabileceğiniz birkaç şey:
- Bitkilerinizde kuru, ölü veya zarar görmüş yaprak ve kısımları düzgün bir şekilde budayıp onlardan kurtulun.
- Özellikle sebze tarzı birşeyler yetiştiriyorsanız mevsimi geçtiği için yeni sebzeleri ekmeye hazırlık yapın.
- Mevsimi geçti diye hemen çiçekleri sökmeye kalkmayın, biraz kurumasını bekleyip tohum üretmesine izin verin böylece seneye de o çiçeği ekebilirsiniz.
- Aşırı büyümüş çok yıllık bitkileri, çalıları veya ağaçları çıkarın ve bunları bahçeye veya daha büyük bir saksıya koyun.
Yıllık Saksı Bakımı
Bitkiler meyve vermeyi, çiçeklenmeyi veya tohum üretmeyi bitirdiğinde ve ihtiyacınız olan her şeyi topladığınızda, kalan tüm bitki materyalini saksılardan çıkarın.
Köklerin etrafındaki toprağı gevşetmek ve kök toplarını topraktan çıkarmak için bir toprak bıçağı (el tırmığı) kullanın.
Bitki kök bağlanmış ve tüm pot kökleri net olarak ortaya çıkarsa, tüm şeyi gübre haznesine atabilirsiniz.
Saksıya yeniden birşeyler dikmeden önce ya da kış için saklamadan önce su ve sabun kullanarak iyice yıkayın.
Sonbahar İçin Saksı Toprağı Ayarlama
Sezonun sonunda, toprağınızı ferahlatmak için iyi bir zaman. Tüm parçasını atabilir ve toprağın yerine, Turba Yosunu, kompost, biraz solucan, ve diğer malzemelerle birlikte biraz gübre kullanıp yeni bir toprak hazırlayabilirsiniz. Ya da marketlerde saksı tohumu satın alabilirsiniz. (Bunu çok fazla önermem)
Eğer daha önce özel yerlerden getirttiğiniz toprak varsa tüm eski toprağı atmak istememeniz normaldir. Eski toprağı tekrar kullanmak istiyorsanız içindeki eski bitki kalıntısını temizledikten sonra bir miktar gübre ve hazır kompost karıştırarak tekrar kullanabilirsiniz. Ayrıca unutmamanız gereken bir diğer şey ise eski toprağı kullanmak istiyorsanız toprağın ya da bitkinin hastalık ve zararlılık belirtisi olmadığına emin olun.