Antep fıstığıgiller familyasına mensup sumak, mercimeğe benzer meyveleri olan bir bitkidir. Genellikle baharat olarak kullanılır. Meyveleri öğütülerek morumsu bir baharat elde edilir. Kendine has kokusu, ekşi ve iştah açıcı bir lezzeti vardır. Aynı zamanda zengin bir vitamin ve mineral içeriğine sahiptir. 150 farklı türü bulunur. Birçok türü zehirlidir. Türkiye’de yetişen türleri derici sumağı ve boyacı sumağıdır.
Besin Değerleri
Sumak tohumları içeriğinde mum, flavon glikozitleri, sitrik, malik ve tartarik asitler bulundurur.
100 gram sumak:
- 1070 kalori,
- 37 gr karbonhidrat,
- 12 gr protein,
- 13 gr yağ,
- 3300 gr sodyum,
- 15 mg tanen içerir.
Sumağın Faydaları
- Çok iyi bir antioksidan ve antiseptiktir. Mikrop öldürücü özelliği bulunur.
- Kaynatılarak suyunun tüketimi zehirlenmeler üzerinde oldukça etkilidir.
- İçeriğindeki tanen sayesinde kandaki şeker oranını düşürür.
- İdrar kaçırma problemi üzerinde faydalı etkileri vardır.
- Ateş düşürücü özellik gösterir.
- İçeriğindeki organik asitler sayesinde sindirim sistemini destekleyici özelliktedir. Hazmı kolaylaştırır.
- İshali kesmeye yardımcı olur. Ancak fazla tüketildiğinde kabızlığa sebep olur.
- Kanı durdurucu özelliği vardır. Damarları büzücü etkisi sayesinde kanamalarda oldukça etkilidir.
- Kendine has kokusu ve aromasıyla iştah açıcı özellik gösterir.
- Sumak ağacının zamkı ağrı kesici ve antibiyotik etkisi gösterir. Özellikle diş ağrılarına basılıp çiğnendiğinde çok faydalı olur.
- Uzmanlar tarafından yüksek tansiyon hastalarının kullanmaması önerilir.
0 Comments