Çalı tipi bir ağaççık olan sumak 3 metreye kadar büyüyebilir. Antepfıstığıgiller ailesine ait bir bitkidir. Çiçekleri sarımtırak bir renge sahip olan sumağın koyu kırmızı yaprakları vardır. Her mevsim yeşil kalmayı başaran sumak kış aylarında yapraklarını döker.
Sumak ılıman ve sıcak iklim seven bir bitkidir. Doğal yetişme alanı Avrupa’nın güneyi, Kuzey Afrika bölümleri, Ortadoğu ve Batı Asya bölgeleri olan sumak 150 farklı türden oluşur. Tetre, tatari, tetere, tirimli, tetri, tahru, tavru, terici ve tutuba bu çeşitlerden birkaç tanesidir. Sumak Türkiye’de de oldukça yaygın olarak yetişen bir bitkidir. Özellikle Akdeniz Bölgesi, Güney ve Doğu Anadolu’da yetişme imkânı bulur.
Biçim olarak mercimeğe benzeyen sumak meyvesi ekşi bir tada sahiptir. Çekirdekli olan meyvenin rengi ise kırmızıdır. Sumağın meyvesi sonbahar aylarında toplanır. Toplandıktan sonra tohumları çıkarılır. Çıkarılan tohumlar ise yaklaşık olarak 5 dakika kaynar suda bekletilir. Daha sonra ise 10 – 20 gün arasında ılık suda tutulur. Bu sayede çimlenen tohumlar bahar aylarında ekilir.
Tohumların ekimi 5’li çizgi ekimi şeklinde yapılır. Tohumlar toprağın 10 mm altına ekilir. Her metrekareye yaklaşık olarak 5 – 10 gram arasında tohum ekimi yapılır. Ekilen tohumların çimlenme oranı ise %80’dir. Her metrekareden yaklaşık olarak 100 tane fidan elde edilir.
Sumak fidanlarının yaygın olarak tüplü olarak üretimi yapılır. Bitki 1 veya 2 yaşlı olacak şekilde ağaçlandırma sahasına ekilir. 1 yaşına gelen sumağın fidanların boyu 30 – 40 cm arasında değişir.