Susam Nasıl Yetiştirilir?


Susam
Susam

Yukarıya doğru dimdik büyüyen ve tek yıllık bir bitki olan susam 30 cm ile 120 cm arasında boylanabilen bir bitkidir. Türkiye’de tarımsal faaliyet alanında önemli yer tutan susam dünya tarımında da kültürü en yaygın şekilde yapılan bitkidir.

Susam tohumlarında yüksek oranda yağ bulundurur. Yağ oranı tohumların % 25’lik kısmını oluşturur. Ayrıca susamın bileşiminde %25 oranında protein de bulunur.

Bir sıcak iklim bitkisi olan susam tropikal iklimlerde çok rahat olarak yetişmekle birlikte ılıman iklimlerin sıcak bölümlerinde de rahatlıkla yetiştirilebilir. 100 günlük gelişme evresinin ardından gelişimi tamamlanan bitki bu süre içinde sıcaklığın 20 dereceden aşağı düşmediği ortamlarda yetiştirilmelidir.

Toprak seçen bir bitki olmayan susam her toprak çeşidinde rahatlıkla yetişebilir. En ideal toprak çeşidi ise kumlu ve killi topraklardır. Çok yoğun kilin ve kirecin bulunduğu ağır toprakları çok sevmez. Ayrıca susam tarıma yeni açılmış fundalık arazilerde de rahatça gelişme gösterir.

Susam kısa sürede yetişme özelliği gösterdiği için hemen her kültür bitkisiyle ekim nöbetine rahatça girebilir. Özellikle çapa bitkileri ile baklagillerin takiben ekilmeleri ile oldukça verimli şekilde yetişme özelliği gösterirler. Türkiye’de hububat ve mercimek hasadından sonra genellikle en yaygın olarak susam ekimi yapılır.

Susamın çimlenme gücü yüksektir ancak buna tamamen zıt olarak çıkış gücü zayıf bir bitkidir. Bu nedenle ekiminin mutlaka tavlı toprağa yapılması gerekir. Aynı zamanda susamın tohumlarının hem küçük hem de hafif olması nedeniyle dekara atılacak tohumun önceden hesabının doğru şekilde yapılması gerekir. Serpme ekimi sırasında dekara 1000 gr tohum yeterli iken sıraya ekim esnasında dekara 600 gr tohum yeterli gelir.

Çok fazla sulama ihtiyacı olmayan susam yetiştirme sürecinde devamlı sulanırsa çok daha fazla verim sağlanır. Olgunlaşan bitkiler ellerle sökülür. Bitkiler söküldükten sonra da bir süre gelişimlerini devam ettirdikleri için bir miktar susam bitkisi bir arada ve kökleri açıkta kalacak ve baş kısımları da içeri bakacak şekilde düz bir zemine yatırılmalıdır. Sonrasında elde edilen tohumlar uygun makinelerle savrulur.


Like it? Share with your friends!

0 Comments

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir