Ana vatanı Afrika kıtası olan bir bitki olan susamın Asya ve Avrupa kıtalarının sıcak kesimlerinde tarımı yapılır. Susam Türkiye’de en çok Güneydoğu Anadolu bölgesinde üretilir. Bitkinin boyu 125 santimetreye kadar uzayabilir. Genelde yiyecek sektöründe kullanılır. Susam bitkisi evde yetiştirmeye müsait bir bitki değildir. Her bitki gibi susam bitkisini yetiştirmek için bazı koşullar vardır.
İklim
Susam tropikal iklimde yetişebilen bir bitkidir. Sıcağı çok sever. 120 gün sonunda gelişmesini bitirir. Gelişme döneminde hava sıcaklığı 20 derecenin altına düşmemesine özen gösterilmesi gerekir. Toprak sıcaklığı da 15-20 derece aralığında olması gerekir.
Toprak
Susam her toprak türünde yetişebilen bir bitkidir. En verim sağlanan toprak türü ise kumlu killi topraklardır. Susam fazla kil ve kireç olan toprakları sevmez. Toprağın orta seviyede ağırlığı olması gerekir.
Gübreleme
Susam bitkisi kısa sürede geliştiği için gübrenin ekim yapılmadan önce toprağa atılması çok önemlidir. Verim sağlayabilmek için azotlu, fosforlu, potasyumlu gübreler kullanılır.
Sulama
Susam çok su isteyen bir bitki değildir. Ancak gelişme döneminde sulama düzenli yapılırsa verim artar. Kışların sert geçtiği arazilerde ilk ürün ekiminde su verilmeden yetiştirilmesi mümkündür. Ancak ikinci ürün ekiminde mutlaka sulama yapılması şarttır. Gelişme döneminde maksimum 3 defa sulama yapılır. Sulamanın aşırıya kaçırılmamasına dikkat edilmesi gerekir. Sulama fazla yapıldığı takdirde göllenme riski oluşur. Bu olay köklerde çürümeyi başlatır.
0 Comments