Latince adı eurhabia olan sütleğen, euphorbiaceae (sütleğengiller) familyasına ait, 2000’in üzerinde türü bulunan bitkilerin genel adıdır. Euphorbe, sütlece, sütlicen ve sütlüce otu gibi isimlerle de bilinir. Türkiye’de 100 civarında türü doğal olarak yetişir. Türüne göre tek yılık, otsu ve odunsu yapıya sahiptir. Başlıca türleri euphorbia officinarum, eurhabia sp, euphorbia macroclada BOISS, euphorbia nutans l, euphorbia microsphaeradır.
Euphorbia sp: Avrupa, Afrika ve Asya’da yayılım gösterir. Euphorbiaceae ailesinin Türkiye’de yetişen en yaygın türlerinden biridir. Ortalama 40 cm uzunluğunda ve tek yıllıktır. Ocak ve Haziran ayları arasında çiçeklenir. Su kenarlarında, dere yataklarında, nem oranın yüksek olduğu tarlalarda doğal olarak yetişir. Kökü, gövdesi, dalları ve yapraklarında toksik etkilere sahip, zehirli bir süt bulunur. Sütleğen sütü, halk hekimliğinde ve organik tarımda zararlılarla mücadelede değerlendirilir. Toprak üstündeki aksamı boya yapımından kullanılır. Geleneksel el sanatlarında sarı ve bal rengi elde etmede sütleğenden faydalanılır.
Euphorbia macroclada BOISS: Karasal iklim koşullarında yetişen çok yıllık bir sütleğen türüdür. Türkiye’de yoğun olarak Güney Anadolu bölgesinde doğal olarak yetişir. Bu türün yetiştiği başlıca iller Bayburt, Afyonkarahisar, Ağrı, Ankara, Bitlis, Çorum, Denizli, Erzincan, Erzurum, Gümüşhane, Kayseri, Yozgat’tır. Türkiye dışında Suriye, İran, Irak ve Ermenistan’da görülür. Mayıs ve Eylül ayları arasında çiçeklenir. Orman açıklıklarında, kayalık yamaçlarda ve çorak arazilerde yaygın olarak yetişir.