Hem yemeklerde hem de çeşitli rahatsızlıkların tedavi sürecinde doğal bir ilaç olarak yüzyıllardır kullanılan tarçın, hiç yaprak dökmeyen ve çok hoş bir koku salgılayan tarçın adlı ağacın kabuklarından elde edilir. İki farklı tarçın bulunmaktadır; Çin ve Seylan. Bu iki tür tarçın tat ve görünüş olarak birbirlerine çok benzeseler de Seylan biraz daha zor bulunur ve kan şekerini düşürmede Çin tarçınına göre çok daha etkilidir.
Tarçın, Cinnamomum cinsinin bazı gür, tropikal, yaprak dökmeyen ağaçlarının aromatik, iç kabuğudır. Tarçın’ın menşei hakkında tam bir görü belirlenmese de Sri Lanka, Hindistan ve Myanmar (Burma) tahminlerin en güçlü olduğu 3 merkezdir.
Tarçın, binlerce yıldır insanlar tarafından kullanılıyor. Araştırmalar, tarçının Mısırlılar tarafından MÖ 2000’li yıllarda yani erken dönemlerinde bile baharat olarak kullanıldığını kanıtlıyor. Aynı şekilde Antik Dünya’da özellikle Arap tüccarlar arasında da oldukça popüler olduğu kanıtlanmış ve Avrupa’ya da Arap tüccarlar vasıtasıyla getirildiğini göstermiştir.
MS 1. yüzyılda dönemin en bilge insanlarından ve bilinen ilk ansiklopediyi oluşturan kişi olan Pliny the Elder (diğer ismiyle Gaius Plinius Secundus) tarafından 350 gram tarçının beş kilogramdan daha fazla gümüşe eşit olduğu yazılmıştır. Bu nedenle Ortaçağ döneminin Batı Dünya’sında tarçın bir sır olarak kalmıştır.
Tarçın ağacı 10 – 15 metrekadar uzunluğa erişebilen ve yaprak dökmeyen bir ağaç türüdür. Tarçın ağacının yaprakları oval ve yaklaşık 7 ile 18 santimetre arasında olabilir. Bitkinin başlıca kullanılan parçaları kabuğu ve yapraklarıdır. Aslında bitki bir çeşit mor renkte meyve de vermektedir.
Tarçın Nedir?
Tarçın, defnegiller familyası içerisinde yer alır. Ağaçta yetişir. Bu ağaçlar yapraklarını dökmez. Tarçın ağaçların kabuklarından temin edilir. Sıcak iklimi sevdiği için ülkemizde yetişmez. Ancak botonik bahçelerde yetiştirebilirsiniz. Çünkü soğuk havalardan etkilenir. Aynı zamanda çok fazla su istemez. Bu hususlara dikkat edilmezse ağacın kökü kurur. Bu yüzden tropikal iklimde yetiştirilmesi daha uygundur.
Son derece yararlı olan tarçını çubuk veya toz halinde kullanırız. Yemeklerde, tatlılarda toz şeklinde kullanılırken çayın içine aroma vermesi için rulo şeklindeki çubuktan konulur. Alternatif tıp tedavilerinde en çok kullanılan baharat çeşididir. Öyleyse gelin hep birlikte tarçının yararları nelerdir, bakalım:
Tarçının Yararları Nelerdir?
Tarçın, K vitamini, kalsiyum ve demir açısından zengin bir kaynaktır ve orta derecede vitamin B6, E vitamini, magnezyum ve çinko sağlar. Tarçın bileşenleri arasında, tarçın ağaçlarının kabuklarında bulunan öjenol içeren 80 aromatik bileşik bulunmaktadır.
- Kilo almak isteyenlerin bolca tüketmesi gereken bir bitkidir. Çünkü iştah açıcı özelliğe sahiptir.
- İshali kesen baharat türüdür. Fakat aşırı tüketildiğinde midenizde yanmalar meydana gelebilir.
- Özellikle kış aylarının aranan bitkileri arasında yer alır. Çünkü soğuk algınlığı, nezle gibi hastalıkların atlatılmasında son derece faydalıdır. Ayrıca öksürüğe birebirdir.
- Hazmı kolaylaştıran bir maddedir. Yemek yedikten sonra çayınızın içine tarçın atarak sindirim probleminiz varsa ortadan kaldırabilirsiniz.
- Gaz söktürücü özelliğe sahiptir. Özellikle kış aylarında fark etmeden alınan soğuklar gaza neden olur. Bunun giderilmesi için tarçını tercih edebilirsiniz.
- Tarçının bir diğer özelliği ise cinsel isteği arttırmasıdır. Bu nedenle dozunda kullanmanızı tavsiye ederiz.
- Tarçının keskin ve mayhoş kokusu, ağızdaki kötü kokuların giderilmesini sağlar.
- Yorgunluğun, sinir ve stresin hafiflemesi, bedenin rahatlaması için de tarçın oldukça faydalıdır.
- Tarçın özellikle kadınların özel günlerinde gerginliği alarak, rahatlamalarını sağlar.
- Vücudun direncini arttıran bir etkiye sahiptir. Bağışıklık sistemini güçlendirir.
- Kanser riskini önler. Çünkü kanserle savaşan bir bitkidir. Bu yüzden alternatif tıp kitaplarında yerini alır.
- Vücuttaki titremenin kesilmesini sağlar. Damar tıkanıklığını önleyici etkisi vardır.
- Şeker hastaları için oldukça önemli yere sahiptir. Bu yüzden diyabetik rahatsızlığınız varsa tarçına sarılmalısınız.
- Vücuttaki kan dolaşımını hızlandırır.
- Yemeklerde de hem aroma niyetine kullanılır hem de kısa sürede bozulmamaları sağlanır. Çünkü tarçının içinde
bakterilerin büyümesini önleyen bir madde bulunur.
Tarçın Kullanımı Bilgileri
- Tarçın ve balı karıştırarak kür haline getirerek kullanabilirsiniz. Bu hem zayıflamanızı kolaylaştıracaktır hem de damar tıkanıklığını önleyecektir. Biliyorsunuz ki tarçın sindirimi kolaylaştırır. Yağların yakımını sağlar.
- Tarçını demlediğiniz çayın içine atabilirsiniz. Gerçekten çok leziz bir aromaya ve tada sahip oluyor. Bunun dışında 2 – 3 tane karanfilde atabilirsiniz. Bu gerginliğinizi, günün stresini atmanızı sağlayacaktır.
- Tarçını keklerde, kurabiyelerde ve sütlü tatlılarda kullanabilirsiniz. Bu şekerin dengesini sağlayacaktır. Bunun dışında sahlepin ve bozanın üzerine de serpiştirebilirsiniz.
- Tarçın et yemeklerine de yakışır. Türk mutfağının vazgeçilmezidir. Aynı zamanda çikolata soslarının da içine katabilirsiniz.
Tarçın besin lifince zengin olduğu için sindirimi kolaylaştırması ve kan şekeri dengesini koruması özellikleriyle alternatif tıpta da en çok kullanılan baharat çeşitlerinden biridir. Psikomotor yani fiziksel yaralanma esnasında kanın pıhtılaşmasını sağlayıp kanamayı durduran trombositler bazen herhangi bir darbe alınmamasına rağmen damar içinde birikerek pıhtılaşmaya neden olabilmekte ve damar tıkanıklığına yol açabilmektedir. Tarçında bulunan sinamaldehid adlı madde bu istenmeyen pıhtılaşmayı önlemeye yardımcı olmaktadır. Tarçın bu özelliğiyle aynı zamanda güçlü bir iltihap önleyici olarak kullanılır.
Tarçından elde edilen tarçın yağı temizleyici ve mikrop giderici olarak kullanılmaktadır. Tarçının bu özelliği bilimsel olarak da ispatlanmıştır. Günümüzde en sık karşılaşılan bakteri ve mantar hastalıklarının yayılmasını da önleyen tarçın aynı zamanda gıda sektöründe de bakteri öldürücü olarak kullanılmaktadır. Tarçın sayesinde bir çok gıda çeşidinin raf ömrü uzamaktadır.
ABD’de bulunan Wheeling Jesuit University tarafından yapılan bir araştırmanın sonucunda tarçın kokusunun hafızayı geliştirdiği ve bilişsel işlevleri arttırdığı tespit edilmiştir. Ayrıca Alzheimer hastalarına da umut veren tarçın daha bir çok araştırmaya ihtiyaç duymaktadır.
Günde 1-2 gram tarçın tüketildiğinde metabolizmanın yağ ve şekeri işlemesini düzenlediği tespit edilen tarçın kötü kolekstrolü düşürmektedir. Uzmanlar yemeklerde ve tatlılarda tuz ile şekerden kısılıp tarçın eklenmesinin oldukça faydalı olduğunu vurgulamaktadır.
Tarçın Nasıl Kullanılır?
Tarçını hem toz hem de kabuk şeklinde taze olarak tüketebilirsiniz. Ayrıca besin takviyesi olarak satılan tarçın kapsüller de kullanılabilir. Yemeklerde kullanılacaksa şeker ve tuz yerine toz tarçın kullanılabilir. Grip ve nezleye karşı vücut direncini arttırdığı için tarçın çayı tüketebilirsiniz. Tarçın çayını aynı zamanda yemeği fazla kaçırdığınızda hazımsızlığı gidermek için kullanabilirsiniz. Hafızayı güçlendirmek için tarçınlı sakız çiğneyebilir ya da tarçın koklayabilirsiniz. Ayrıca tarçın yağını ağrı çekilen ya da kasılmaların yaşandığı bölgelere masaj ile uygulayabilirsiniz.
Tarçın aynı zamanda çok sayıda alkollü içecek ve kokteyl hazırlamada da kullanılır. Endonezya ve Çin, Dünya tarçın arzının yaklaşık %75’ini karşılamaktadır.