İnsanların ortak problemi olan kilolardan kurtulmanın birçok yolu vardır. Daha hareketsiz bir yaşam ve daha sağlıksız içeriğe sahip yiyeceklerle insanlar ideal kilolarına ulaşabilmek için çareyi çeşitli diyetlerde arar. Piyasada birçok diyet çeşidi bulunabilir, fakat burada önemli olan bir uzman diyetisyenden de yardım alarak sağlıklı şekilde kilo vermek ve egzersizle de bunu desteklemektir.
Tarhana yüzyıllardır geleneksel mutfakta yerini korumuştur. Türklere özgü bir gıda maddesidir. Kış aylarının vazgeçilmez bir çorbası olan tarhananın mutfaklardaki yeri büyüktür. Çünkü pişirimi piyasadaki hazır çorbalar kadar kolaydır. Genelde yaz mevsimlerinde hazırlanıp kurutulduğu için mevsimindeki sebzelerden yapılır. Raf ömrü oldukça uzundur, saklarken tarhana tozunun koyulduğu kavanozun ağzını sıkıca kapatmak ve nemden korumak oldukça önemlidir.
Tarhana çorbası dengeli bir beslenme için oldukça faydalı bir öğün yardımcısıdır.
Öncelikli olarak tarhana çok yüksek bir lif oranına sahiptir ki bu bir çok diyetin en önemli bel kemiğidir. Tarhana bu özelliğiyle sadece kilo kontrolünde bir yardımcı değildir; aynı zamanda yüksek kolestrol, yüksek tansiyon, hemoroid, kalp damar hastalıkları gibi çeşitli hastalıkları önlemede önemlidir. İçeriğindeki proteinlerse vücudun ihtiyaç duyduğu amino asit çeşitliliğini karşılamada faydalıdır. Tarhana yöresel olarak farklı içeriklere sahip olabilir, farklı malzemelerden yapılmış olabilir. Ama genel olarak tarhana çorbası, B grubu vitaminler, folik asit, potasyum, kalsiyum, fosfor açısından iyi bir kaynaktır.
100 gr toz tarhanada 14,1 gr protein, 58,8 gr karbonhidrat ve 3,9 gr yağ, 78 mg kalsiyum, 0,5 mg demir bulunur. İyi bir protein, kalsiyum, A vitamini, B1 vitamini, B2 vitamini ve likopen kaynağıdır. 100 gram tarhana tozunda yaklaşık olarak 60 kcal vardır. İçeriği çok zengin olan bu çorbayı kıyma ekleyerek ya da yoğurtla tüketilerek besin değeri daha çok yükseltilebilir. Tarhana çorbasının bir diğer artısıysa tamamen doğal içeriğidir. Çeşitli ana ve ara öğünlerde tüketilebilir.