Özellikle kış aylarında sıklıkla tüketilen tarhana Türkiye’ye özgü hazırlanan bir çorba çeşididir. Ana maddesi yoğurt olan tarhana çeşitli yörelere göre hazırlanarak kurutulur. İçerisine genellikle un, biber, soğan, domates, nane, kekik, nohut ve tuz katılarak hazırlanır. Bazı yerlerde içerisine irmik ve kaymak da katıldığı bilinir. İçerisine farklı taze otlar da katılan tarhana acılı veya acısız olarak hazırlanabilir.
Bilinen en eski Türk yemeklerinden olan tarhana bu malzemelerin karıştırılıp yoğrulması ile hazırlanır. Hamur haline gelen bu karışım daha sonra mayalanması için bir süre bekletilir. Sonra da tepsilere yayılarak açık havada güneş almayacak şekilde kurumaya bırakılır. İyice kuruması ve nemli kalmaması gerekir. Sonrasında elle ovalanır ve ufalanır. Kavanozlara yerleştirilerek yemeklerde çorbalarda kullanıma hazır hale getirilir.
Sevilerek tüketilen bu çorba özellikle kış aylarında soğuk algınlığı, öksürük ve gribe karşı son derece faydalı bir içecektir. Sıcak olarak tüketilen tarhana solunum yollarını temizler. Öksürüğü giderir ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Kanı temizlediği gibi vücudun soğuklara karşı direncini arttırır. Doyurucu olması nedeniyle uzun süre tokluk hissi yaratarak diyetlerde de kullanımı önerilir. Tarhananın içeriğindeki gıdalardan dolayı hem vitamin hem de besin değeri yüksektir. Özellikle kepekli un ile hazırlandığında B vitamini de artar. Ayrıca A ve C vitamini yönünden de zengindir. Bunun dışında kalsiyum çinko ve demir minerallerini de barındırır.
Tarhana Nasıl Yenir?
Kurutulan tarhananın su ile karıştırılması ile hazırlanır. Çorba şeklinde tüketilen tarhanaya hazırlama aşamasında yağ ve salça ilavesi de yapılır. Çorbayı hazırlarken et veya tavuk suyu katılması vitamin değerini daha fazla arttıracaktır.
Tarhana çorbasının lezzetini ve besin değerini isteğe ve sevilen çeşitlere göre fazlalaştırmak da mümkündür. Bunun için tarhana çorbası kıymalı, etli, sucuklu, pastırmalı olarak da hazırlanabilir.
Köfteli çorba yapımında da tarhana kullanılır. Yörelere göre isim alan bu köfteli yemek de ana malzeme bulgur ve tarhanadır. Ilık su bulgur ve tarhananın yoğrularak minik top köfteler elde edilmesiyle oluşturulur. Sıcak su yağ ve salça ile birleştirilir. Bu şekilde hazırlanan tarhanalı köfte hem A ve B vitamini hem de faydalı mineraller yönünden çok zengin ve besleyici yemek çeşididir.
0 Comments