Meşe ağacının olduğu nemli bölgelerde trüf mantarına rastlamak mümkündür. Bu mantar görüntüsü itibari ile koyu renkli bir taşı andırdığı için kara elmas olarak da bilinir. Zehirli mantarlarla şekil olarak benzer özelliklere sahip olduğu için bilgi ve deneyim sahibi olmadan doğada toplamamak gerekir. Trüf mantarını evde uzun süre saklamanın pek çok yolu vardır. Bunlardan bazıları şu şekildedir:
- Trüf mantarını mutlaka nemli bir ortamda saklamak gerekir. Buzdolaplarının nemli sebze bölmelerinde muhafaza edilmelidir. Nemden uzak kalan türf mantarının dokusu kısa sürede bozulur. Dış kabuğu ve iç zarı buruşur. Bu da trüf mantarının çok hızlı bir şekilde bakteri üretimine yol açarak kullanılamaz hale getirir. Bu nedenle trüf mantarını nemli ortamda saklamak oldukça önemlidir.
- Nemli bezlere sarılı olarak saklamakta fayda vardır. Bu bezler pamuk maddesi ile yapılmış olmalıdır. Nemli beze sarılı trüf mantarı hem nemli kalır hem de sürekli hava aldığı için kısa sürede bozulmaz. Nemli bez ile saklanmayan mantarlar saklama kabından çıkartılarak arada bir havalandırılmalıdır. Böylece mantar dokusu canlı kalır ve bakteri oluşumu engellenmiş olur.
- Saklama kapları plastik olabilir. Plastik kapların kapağını kapatmak yerine streç film ile sarmak ve bu film üzerinde birkaç delik açmak gerekir. Bu şekilde hava alması sağlanmış olur.
- Trüf mantarları üst üste sakanmamalıdır. Nazik bir mantar türü olduğu için kısa sürede ezilebilir. Bu nedenle tek sıra halinde saklamakta fayda vardır.
- Trüf mantarı birbiri ile temas halinde olacak şekilde de saklanmamalıdır. Ağırlıkla ezilerek çürüyebildiği gibi kendi türü ile temas ederek de kısa zamanda çürüyebilir. Bu nedenle geniş bir kap içerisine birbiri ile aralarında boşluk kalacak şekilde yerleştirilerek saklamakta fayda vardır.