Nadir bulunması, lezzeti ve insan vücuduna sağladığı fayda nedeniyle son zamanlarda oldukça popüler olan trüf mantarı, ağaçlarının köklerinde, toprak altında yetişen bir mantardır. Yetmiş kadar çeşidi olduğu bilinir. Bütün türleri oldukça değerlidir. Türüne göre satış fiyatı değişiklik gösterir.
Trüf mantarı yüksek gelir getirisi nedeniyle Türkiye’de büyük bir girişim fırsatı olarak görülür. Serbest halde yetişen trüf mantarının yetiştiriciliğinin yapılması adına devlet teşvikleri de söz konusudur.
Bilgi: Trüf mantarı yetiştirmenin ilk koşulu konu hakkında detaylı bilgi sahibi olunmasıdır. Çeşitlerini ve yetişme koşullarının bilinmesi büyük önem taşır. Bu nedenle trüf mantarı yetiştiriciliğine girişilmeden önce mümkün olduğu kadar çok bilgi edinilmesi ve deneyimi olanlar ile bilgi alışverişinde bulunulması gerekir.
İklim: Trüf mantarı aşırı sıcak ve aşırı soğuk havayı sevmez. Sert rüzgarlar ve ani hava değişimleri hasadın miktarını etkiler. İklim isteği türden türe de değişiklik gösterebilir.
Ağaç seçimi: Trüf mantarı özellikle fındık ve zeytin ağacının köklerini tercih eder. Bu nedenle uygun ağaçların seçilmesi son derece önemlidir. Trüf mantarı suyu sevdiği için ağaçların bol miktarda sulanması gerekir. Ayrıca ağaçların etrafında suyu emme potansiyeli olan otların da düzenli olarak biçilmesi gerekir.
Trüf mantarı yetiştirmede son dönemlerde aşılı ağaçlar kullanılır. Belirli boya gelmiş ağaçlara trüf mantarı yetişmesi için aşı yapılır. Aşılı ağaç mantarın yetişmesine uygun bölgeye nakledilir. Trüf mantarı da böylelikle kendiliğinden yetişir. Trüf mantarının toplanması için sonbahar sonları ile kış mevsimi oldukça uygundur. Trüf mantarı toplanırken koku duygusu keskin köpeklerin kullanılması oldukça faydalıdır. Bu sayede ağaç kökleri ve tam olgunlaşmamış mantar zarar görmez, zaman ve emek kaybı yaşanmaz.
Toplanan trüf mantarları mümkün olduğunca elde bekletilmemelidir. Beklediği süre uzadıkça mantarın değeri düşer. Bekleme durumu söz konusu ise trüf mantarları için özel olarak ayarlanmış ve uygun pastörizason koşullarına sahip depo alanları kullanılmalıdır.