Tütün Nasıl Yetiştirilir?


Tütün

Patlıcangiller familyasına ait bir bitki olan tütün, aynı zamanda bir kültür bitkisidir. Tütünün çiçekleri pembe renkte açar. Boyu 1.5 metreye kadar büyüyebilir. Sigara yapımında kullanılan tütün kendine has bir kokuya sahiptir.

Türkiye’de özellikle Ege Bölgesi ve Güneydoğu Anadolu’da yaygın olarak tütünün yetiştirilmesi belirli bölgelerde yapılır. Akhisar, Söke, Denizli, Kütahya ise  tütün yetiştirilen bölgelerin başında gelir.

Tütün kıraç arazi koşullarında yetişmeye daha uygun bir bitkidir. Tütün ekimi yapılmadan önce Şubat ayında bahçenin sürülmesi gerekir. Tarla sürüldükten sonra 1 ay içerisinde çapalama işlemi yapılmalıdır. Tütün fidesi ekimi için en uygun dönem Mart ayının son günleri ve Nisan ayının başıdır. Tütün ekimi yapılmadan önce tohumların torba içerisine alınarak ılık bir su ile ıslatılması gerekir. Bu şekilde tohumların çimlenmesi sağlanır. Çimlenme işleminden sonra toprak tekrar çapalanıp ve gübrelenir. Çimlenen gübreler elenmiş odun külü ile karıştırılarak toprağa serpilir. Tohumun odun külü ile karıştırılmasının sebebi birim alana eşit miktarda tohum düşmesinin sağlanmasıdır. Tohumların rüzgarda uçuşmasının önlenmesi için ise toprak bir tokmak yardımı ile dövülüp sıkıştırılır.

Tütün

Sulama işlemi sabah ve akşam her gün yapılır. Tütün fideleri 15 cm olduğunda tarlalar tekrar sürülür. Bu dönem Mayıs ayına denk gelir. Fidelerin dikim işlemi de bu dönem denk gelir. Bunun için fideler sabah saatlerinde yolunur. Tarlaya ortalama 40 cm aralıklarla dikilir. Dikim yapıldıktan sonra ise bitki sulanır.
Fidelerin dikiminden 3 gün sonra tutmayan fidelerin yerine yenisi dikilir. Bu işlem aşılama olarak adlandırılır. Fideler büyüdüğü zaman tekrar çapalama işlemi yapılır.

Tütün Haziran ayının ikinci yarısında sabah ve akşam saatlerinde kırılır. Toplanan tütün yaprakları gölge yerlere serilerek kuruması beklenir. Tütün kalitesinin artırması amacı ile toprağa yakın kısımdaki yapraklar toplanmaz.

Tütünün su isteği en çok çimlenme ve gelişme dönemlerini kapsar. Olgunlaşma dönemi ise daha sıcak ve güneşli hava şartları talep eden tütün, geçirgen ve hafif eğimli topraklarda daha verimli olarak yetişme imkanı bulur.


Like it? Share with your friends!

0 Comments

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir